Menü Bezárás

„Egy kis fény a sötétségben” – nálunk járt az APC Back-UPS Pro család legkisebb tagja

Kivel ne fordult volna eddig elő, hogy egy nem várt vihar vagy áramszünet következtében örök búcsút kelljen vennie számára fontos adataitól, vért és verejtéket nem kímélő munkájától, vagy netán egy-egy szeretett hardverétől.
Ezen probléma áthidalására kínál megoldást jelen tesztünk főszereplője, az APC otthoni, illetve kisirodai felhasználásra szánt szünetmentese, az APC Back-UPS Pro 550

A Pro 550-es egy szolid kartondobozban érkezett hozzánk, melyet kibontva a következők köszöntek vissza ránk:

A dobozban a szünetmentesen kívül két tápkábel (IEC C13-C14), egy adatkábel (UTP-USB), egy telefonkábel, valamint a user manual és a segéd szoftver CD-i mellett egy biztonsági előírásokat tartalmazó kiskönyv kapott helyet. Magát, mint a konnektorba dugható tápkábelt a gyártó nem mellékelt a szünetmenteshez, gondolva arra, hogy erre a célra maximálisan megfelel a rákötött perifériák tápkábelének egyike is. Továbbá ha egy számítógépen és egy monitoron kívül mást is szeretnénk a szünetmenteshez csatlakoztatni, akkor további kábeleket kell majd megvásárolnunk.

A 190 x 91 x 310 mm-es méretekkel és cirka 6,5 kg-os súllyal rendelkező Pro 550 egy masszív, tekintélyt parancsoló fekete műanyag borítást kapott. Előlapján találhatjuk a kezelő gombokat, illetve alattuk helyezkedik el a szünetmentes főbb diagnosztikai adatait megjeleníteni képes LCD kijelzője.  De a lényeg a készülék hátlapján található, ugyanis itt helyezkednek el a készülék csatlakozói. Felül találhatók az Ethernet hálózat védelmét szolgáló, valamint a számítógéppel való kommunikációt elősegítő RJ-45 csatlakozók. A kettő között helyezkedik el a megszakító biztosíték, melyet egy-egy leoldás követően elégséges benyomni, nem szükséges annak esetenkénti cseréje. 

Alattuk található a hat darab IEC (C13) csatlakozó. A baloldali oszlopban helyezkednek el a szünetmentes akkumulátora által támogatott aljzatok, míg a jobboldali oszlopban találhatók csak a túlfeszültség védelmet látják el. Fontos, hogy kiemeljük a három szürke csatlakozót, melyek az energiatakarékos (Master) funkció bekapcsolásakor jutnak szerephez. Az akkumulátor által kezelt oszlopban található a fő Master csatlakozó (melyre értelemszerűen a számítógépet kötjük). Ha e csatlakozón a fogyasztás lecsökken,illetve közel a nullával lesz egyenlő, akkor a szünetmentes kikapcsolja a túlfeszültségvédett szürke csatlakozóhoz kötött készülékeket.

A szünetmentes alján található kis takarólemez bújtatja a Pro 550 lelkét, az akkumulátort, mely pozitív pólusú piros kábelének csatlakoztatása után a készülék immáron üzemkészen, közel 90%-os töltöttségi szinten néz elébe a villamos rendszer szeszélyeinek.

A szünetmentes bekapcsolása után a Pro 550 öndiagnosztikát végez, ellenőrzi, hogy az akkumulátor megfelelően csatlakozik-e, megfelelően veszi-e a töltést, továbbá ellenőrzi annak töltöttségét, illetve az épp aktuális terhelést. Ezt követően a készülék kijelzőjén minden számunkra fontos adatot megtudhatunk. Az áramforrás típusa, a töltöttségi szint, valamint a terhelés szintje mindig látható a kijelzőn. Ha egyéb információkra van szükségünk, a módválasztó gomb nyomogatásával egyéb fontos adatokat csalhatunk a kijelzőre, mint például bejövő/kimenő áramerősség, a rákötött eszközök aktuális teljesítménye, adott teljesítményszint mellett kalkulált áthidalási idő, adott frekvencia, aktuális terhelési szint százalékban, valamint a bekapcsolást követően történt események száma.

Ha e monitorozó információknál többet szeretnénk megtudni, ajánlott a szünetmentest a mellékelt USB-kábellel a számítógéphez csatlakoztatni, majd telepíteni az ugyancsak mellékelt PowerChute programot. A program segítségével megnyílik előttünk a lehetőségek tárháza, ugyanis nem csak a monitorozó s diagnosztikai lehetőségeink bővülnek, de lehetőségünk nyílik különféle beállítások alkalmazására is. 

A szoftver segítségével folyamatosan képet kaphatunk az aktuális fogyasztásunkról, – ha annak egységárát előre beállítottuk, akkor – a kalkulált napi energiaköltségünkről, valamint hogy jelen fogyasztás mellett mekkora a szünetmentes által nyújtott áthidalási idő. Ugyancsak megtudhatjuk, hogy a kellő energia előállítása során mennyi CO2 keletkezett, hogy hány fát kellett kivágni ezen energiamennyiségért, hogy egy izzót mennyi ideig tudna üzemeltetni, illetve hogy jelen széndioxid mennyiséget hány kilométer autózás során pöfékeli ki autónk. 

Az aktuális állapot lapon találjuk a legfontosabb adatokat, úgy, mint a napi átlagfogyasztás, az akkumulátor töltöttségi szintje, a legutóbbi akkumulátoros beavatkozás oka, illetve ideje, az aktuális áramerősség, valamint a szünetmentesre rákötött eszközök aktuális összteljesítménye.

A PowerCute program segítségével szoftveresen is konfigurálhatjuk a szünetmentest. Többek közt beállíthatjuk, hogy a szünetmentes mennyi akkumulátoron töltött idő után, vagy lemerülése előtt mennyi idővel kapcsolja ki a rákötött számítógépet. Személyre szabhatjuk a szünetmentes jelzőhangját is, azt KI/BE kapcsolhatjuk, megadhatjuk, hogy ha a gép kikapcsolt vagy alvó állapotban van akkor, illetve megadott intervallumban maradjon csendben. Beállíthatjuk a készülék érzékenységét, hogy mennyire legyen résen elektromos zajok esetén. 

Megadhatunk egy feszültségintervallumot, hogy ha az alá vagy fölé menne a feszültség, akkor lépjen közbe az UPS. Igencsak lényeges beállítási lehetőségeket nyújt a felhasználónak az energiagazdálkodás lap. Itt megadhatjuk, hogy ha a MASTER-csatlakozóba kötött gépet alvó állapotba helyezzük, hibernáljuk vagy kikapcsoljuk, akkor mennyi idő után kapcsolja ki, majd újrabekapcsoláskor mennyi idő után kapcsolja vissza a szünetmentes a rákötött eszközöket. Megadhatjuk továbbá, hogy a MASTER aljzat mekkora feszültségi szintje alatt kapcsolja ki az eszközöket. (Ezen beállítások esetén automatikusan bekapcsolódik az energiatakarékos mód.)

A szünetmentesre a tesztelés során egy DualCore Intel Core 2 Duo E7500, 2933 MHz processzorú, 2x 2 GB DDR3 memóriájú, NVIDIA GeForce 8400GS grafikus kártyával rendelkező gépezetet, egy 22”-os BenQ G2222HDL monitort, valamint egy Motorola kábelmodemet és egy D-link wifi routert szabadítottunk rá. Nyugalmi helyzetben 63W, közepes terhelésen 135W valamint teljes terhelésen 200W jelent meg az APC fogyasztásmérőjén. 

Majd áramszünetet szimulálva, az áramellátás megszűntekor egy fülsüketítő sípolás társaságában 20%/38%/60% terhelést, 20min/14min/7min fennmaradt áthidalási időt jelezve, majd az idő teltével egyre gyakoribb hangjelzést követően 17min/13,5min/7min után következett be a „vég”. Az akkumulátor újratöltése sorra 5-5,5 órát tett ki, meglepve minket, akik a gyártó által közölt 12 órás töltési időre voltunk felkészülve. Érdekes tény továbbá, hogy 20 perc töltés után már elérte az akkumulátor a 32%-os töltöttségi szintet, majd 1:12 perc után az 50%-os szintet, majd visszavett a gyorsaságából (korábban a notebook töltésekor is felfigyeltünk erre a jelenségre).

Alkalmunk volt kipróbálni az energiatakarékos funkció működését is, ugyanis ahogy azt előre beállítottuk, kikapcsolta a rákötött perifériák csatlakozóját, mikor a teljesítménye nagymértékben lecsökkent. A számítógépet is a beállításokhoz megfelelően kapcsolta ki, mikor akkumulátorról üzemelt. Ha nagyobb teljesítményű eszközök voltak rákapcsolva (2 számítógép, 2 monitor), akkor figyelmeztetett, hogy jelenlegi fogyasztás mellett nem lesz képes az akkumulátor ellátni a feladatát.

Összességében meg vagyunk elégedve az APC Back-UPS Pro 550-nel, hisz messze túlszárnyalta az elvárásokat. Meggyőző tiszteletet parancsoló külsejével és megbízható „belső” tudásával meggyőzött minket. Láthattuk, hogy egy ilyen teljesítményű konfiguráció teljes terhelése mellett is bőven marad időnk, hogy elmentsük épp aktuális munkánkat, elbúcsúzzunk esetleges üzleti chatpartnereinktől és még időben kikapcsolni vagy hibernálni tudjuk gépünket. 

A célcsoport elvárásait messzemenően ki tudja elégíteni, hisz ne feledjük, hogy otthoni/kisirodai alkalmazásra ajánlják. Erősebb testvéreit, mint a PRO 900/1200/1500 szánja a gyártó erősebb több számítógépet ellátni kívánó felhasználók részére. Talán az egyetlen negatívum, amit említhetünk, hogy ugyebár a PRO 550-t otthoni, illetve kisirodai felhasználásra ajánlják, mégis IEC (C13) csatlakozókat kapott, s nem szabvány aljzatot. (Ez magyarázható azzal is, hogy különböző nemzeteknél más-más a szabvány, így megannyi aljzatos készüléket kellene gyártani, míg az IEC a nemzetközi szabványú csatlakozó.) Így ha valaki (mint jelen esetben mi is) routert, modemet, egyéb nem IEC-csatlakozós eszközöket szeretne rákötni, akkor be kell szereznie a megfelelő kábeleket.Bátran ajánljuk minden kedves olvasónknak ezt a szünetmentest, hisz egyben védi adatainkat, hardvereinket és pénztárcánkat is. 

Szerző: Árbócz Dávid

Vissza