Menü Bezárás

Felhő a tesztelésért

Manapság nagyon felkapottak lettek a felhő alapú szolgáltatások. Mondhatni ez az egyik trend az IT szektorban. De kik és hogyan veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat? Milyen előnyökkel kecsegtet ez a típus? Hogyan lehet a tesztelést felhő alapon végezni? A nagyobb, vagy a kisebb cégeknek éri meg a felhőbe tenni a működésüket?

Egy érdekes változást vettem észre az újonnan alakuló és újszerű módszereket alkalmazó vállalkozásoknál (programozók, tesztelők) mégpedig azt, hogy automatikusan felhő alapú tesztelési eszközöket és szolgáltatásokat keresnek.

Természetes folyamat, mivel számos vállalkozás a felhőben látja az infrastruktúra fejlesztését. Ez egy érdekes fordulat a piacon amit már vártam, hogy a cégek felhő alapú technológiákkal tartanak lépést a folyamatos változásokkal és kedvezőbb, rugalmasabb, folyamat alapú tesztelési eszközöket használnak a cél elérése érdekében.

Ez a folyamat már évek óta látható és most ugyanazokkal a trendekkel találkozunk a felhő alapú rendszerek adaptációjánál, amiket magam is teszteltem. Úgy látszik az újonnan létrejövő üzleti vállalkozások a felhő alapú technológiákban látják a leghatékonyabb informatikai infrastruktúrát.

Van számos ok a felhő mellett, de én azt gyanítom, hogy a legfontosabb érv a költség és a skálázhatóság. Ez a változtatás állandó lehetőségét és a csapatok rugalmas kialakítását rejti magában. A központi iroda holléte elveszti a fontosságát és a cégek a legjobb embereket találják meg a feladatokhoz, nem pedig a legjobb embereket a feladathoz 20 kilométeres körzetben.

Szintén megjelentek a szabad forráskódú és ingyenes szoftverek a teszteléshez, de ebben az esetben sok fontos szempont van, amit figyelembe kell venni:

  • könnyű legyen használni,
  • legyen támogatás az „open-source” közösség oldaláról,
  • valamint ésszerű SLA az „open-source” megoldásokat támogató kereskedelmi cégektől rövid távon,
  • legyenek folyamat alapú megoldások,
  • hiányszoftverek biztosítása,
  • általánosan alacsonyabb költségek.

Az egyik ilyen leglátványosabb, legérdekesebb és leghasználhatóbb teszteszközt éppen az „opensource” közösség hozta létre.

Fontos tudni, a felhőszolgáltatások költségei a működési költségeket (OpEx) terheli, ilyen szolgáltatások esetén nincs beruházási költség (CapEx).

Van különbség egy felhőszolgáltatás és egy egyszerű, licenc alapú eszköz beszerzése között, de rengeteg a pozitív financiális pont a felhőszolgáltatások javára.

Egy jó reklám a költségekről itt: www.cio.com található. Figyelmébe ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a felhőszolgáltatások financiális oldaláról.

Ma már nagyon sok vállalkozás ajánl kedvező és rugalmas szolgáltatásokat a felhőben úgynevezett „szoftver, mint szolgáltatás” (SaaS) modellben, havidíjas alapon.

A tesztmenedzsment területéről a Testuff és a Practitest jut egyből az eszembe, a többi projekt és hibakövető alkalmazással és szolgáltatással együtt, mint a Pivotal Tracker és a Fogbugz.

Megjegyzés: Természetesen rengeteg további szállító van a piacon, számtalan eszköz áll a rendelkezésünkre, amelyek a The Software Testing Club wiki oldalán és a The Testing Planet-nél vannak összegyűjtve.

A felhő technológiával a vállalatok számára elérhető, hogy további költséghatékony szolgáltatásokat ajánljanak az ügyfeleiknek SaaS konstrukcióban, ami azt jelenti a tesztcsapat számára, hogy nemcsak felfelé, hanem lefelé is skálázhatóvá tehetik a rendszereket, éppen az aktuális igényeik alapján. Az eszközök úgyszintén flexibilisek, online adattárolással rendelkeznek és jól integrálhatóak a többi felhő alapú rendszerekkel. A felhő alapú megoldások kevesebb funkcionalitással bírnak általában, mint az irodai-, vagy felhasználói változatuk, de sokszor ezek is pozitív értékek az ügyfelek számára.

Sok nagy szoftverforgalmazó küszködik a letelepített, magas licenc költségű széles termékpalettával. Bonyolult és hosszadalmas számukra az új verziók kiadása. A szoftver és a felhasználói igények változásának a követése a rendszerben években és nem napokban mérhető. A legtöbb üzleti siker alapja a rugalmas, igényeknek megfelelően változtatható folyamatok. Ezért lendülnek fel az ingyenes és nyílt forráskódú és/vagy felhő alapú szolgáltatások.

Nem azt akarom mondani, hogy a nagy szoftvergyártók nem jók, vagy nem sikeresek. Rengeteg tesztelői csapat ezen nagyvállalati megoldásokat használja magas eredményességgel. Egyedül a trendekre szeretném felhívni a figyelmet. Megfigyelhetünk számos nagyszerű felhő alapú megoldást és rendszert, amelyek már most is izgatják a piacot.

Nem minden csapat tud előnyökre szert tenni, illetve akar előnyökre szert tenni a felhő technológiával. A meglévő gépek és jól működő informatikai rendszerek, infrastruktúra jó okot adnak arra, miért is maradjunk a meglévő környezetben, de ha valaki most indul, az elején van, miért ne próbálná ki a felhő adta lehetőségeket?

Elfogult vagyok a termékekkel, amelyeket tesztelek és a területtel, ahol munkálkodom, de szeretném megismerni az olvasó véleményét!

A felhő segít? Az olvasó használ felhő alapú szolgáltatásokat? Ezek kedvezőbb áron érhetők el? Rugalmasabbak? Mi az érem másik oldala?

Szerző: Rob Lambert

A szerző

Rob Lambert
Több éve szoftvertesztelőként dolgozom. Érdeklődési körömbe tartozik a kommunikáció, kreativitás, közösségi oldalak, webes megjelenés, néprajz- kutatás (több más dolog között).

Kreatív vezetője és a Tesztelési felület szerkesztője vagyok a Software Testing Club oldalnak (www.softwaretestingclub.com).

Tesztvezetőként munkálkodom a New Voice Media-ban(www.newvoicemedia.com).
Vissza