Menü Bezárás

Hogyan teszteld magad tesztelőként

Sok éves tesztelői tapasztalattal a hátunk mögött bízva mondhatjuk, hogy jók vagyunk a szakmában. De tényleg jók vagyunk? Hogy megbizonyosodjunk erről olvassuk el ezt a cikket, aztán teszteljük le magunkat!

20 éve alig akadt ember, akinek saját autója, háza volt, és még golfozni is maradt ideje. Őket tekintettük „sikeresnek”. Manapság milliónyi ember engedheti meg magának azt, ami 20 éve a „sikeres” emberek kiváltsága volt. Szóval most sok boldog ember van. Érdekes módon azzal senki sem törődik, hogy ez a remek érzés, hogy saját házuk és autójuk van, nem a saját zsebükből, hanem hitelből fizették. Az egyetlen, amit akarnak, hogy „sikeres” emberként tekintsenek rájuk.

Sok ilyen „sikeres” emberrel beszélek, és segítek ráébreszteni őket, hogy az életben még nem sikeresek. Ezek után képzelhetitek, milyen haragos tekintetekkel találkozhatom. Senki se szívesen ébred rá arra, hogy nem sikeres, mivel a „sikerről” alkotott elképzeléseik a szavaim hatására meg-dőlnek, összeomlanak. Csak becsukják a szemüket, kérdőre vonják magukat, és arra a sok remek dologra gondolnak, amit megengedhetnek maguknak, és ebből nyernek önbizalmat, hogy figyelmen kívül hagyják, amit mondtam.

Többnyire szoftvertesztelőkkel beszélgetek, akik már „sikeresek”, amikor leülünk beszélgetni. Az egyik módja az ilyen „sikeres” szoftvertesztelőkkel való beszélgetésnek az én feltáró teszteléssel foglalkozó gyakorlatom. Erről fogok most beszélni.

A tesztelés nem a fájdalomról szól. Tehát amikor azt kérdezem, „Hogyan teszteled magad szoftvertesztelőként?”, nem arra célzok, hogy állj egy magas épület peremére, hogy kiderítsd, a 20 km/órás szél valóban a biztos halálba lök-e. A szoftvertesztelés legfontosabb eszköze, amivel sokatok részben egyet fog érteni, az az agy. Segítek az embereknek, hogy tesztelhessék az agyukat a saját agyukkal, és egy kicsit az enyémmel is. Egyszerűen hihetetlen! Az agy egy olyan hatásos eszköz, mely képes tesztelni önmagát, és még bizonyos hibákat is képes kijavítani.

Teszteld azt, amiről azt hiszed, hogy tudod

Az egyik kérdés, amit felteszek másoknak: Te hogy határoznád meg a szoftvertesztelést?

Sok érdekes válasz született:

  • Néhányan úgy gondolják, hogy a szoftvertesztelés egyfajta minőségbiztosítás.
  • Néhányan isteni ajándéknak tekintik a hibamentes szoftver elkészítéséhez.
  • Néhányan úgy vélik, a szoftvertesztelés egy eszköz a fejlesztéshez.
  • Néhányan egy hibakereső folyamatként tekintenek rá.
  • Néhányan pedig a minőség javításának részeként képzelik el.

Biztos vagyok benne, hogy nem lepődtetek meg az olvasottak alapján. Én kérdések során tesztelem ezeket a megállapításokat. 

Megkérdezem azokat, akik szerint a szoftvertesztelés javítja a minőséget:

  • Találtam egyszerre 10 000 000 hibát, de a fejlesztők úgy döntenek, hogy egyiket sem javítják ki. Ezek után tehát mennyivel is javult a minőség?
  • Egyszer olyan fejlesztőkkel dolgoztam együtt, akik 2 újabb hibával álltak elő minden javításra váró hiba esetén. Jelentettem nekik 100 hibát, mennyivel javult a minőség?

Egy ilyen teszt után két dolog történik:

  • Elég mérgesek lesznek rám azok után, hogy szembesítettem őket azzal, hogy mindez idáig rosszul gondolkodtak.
  • Izgatottan figyelnek és várják, hogy folytassam a tesztelésüket. Biztos vagyok benne, hogy el tudják képzelni, milyen arányban oszlanak meg az emberek a két lehetőség között.

Teszteld azt, amiben azt hiszed, hogy jó vagy

Gyakori eset, hogy egyesek úgy gondolják, nagyon jók valamiben, amit már évek óta csinálnak. Nos, mindenki meglepetésére lehet, hogy már nem olyan profik, mint néhány évvel korábban. A tesztelők körében egy önindukciós monotonitásrendszert véltem megfigyelni. Amikor a tanulás véget ér, jön a monotonitás. Időnként olyan sok új dolgot tanulhatsz meg, amiket idő hiányában nem tudsz tesztelni.

Egy csapattal konzultáltam, akik egy webes alkalmazás tesztelésén dolgoztak. Regressziós teszteket kellett végezniük, és az ügyfél rávette őket, hogy éveken keresztül ugyanazokat a scripteket futtassák. Egy ideig azt hitték, hogy jók a webes alkalmazástesztelésben, míg aztán egy új kolléga rámutatott az ellenkezőjére.

A párosítás egy másik remek ötlet, ami segíthet. Egyes tesztelők, akikkel párba kerültem, a végén többet tanítottak nekem, szemben azzal, amit állításuk szerint én tanítottam nekik. Jó dolog, ha egy tesztelő összeáll a fejlesztőkkel, tesztelőkkel, menedzserekkel, üzleti elemzőkkel, marketingesekkel vagy a vevőkkel. Ezáltal javíthatunk a minőségen, és nem esünk a „jónak hisszük magunkat valamiben” csapdájába.

A Hétvégi tesztelés egy másik remek módja ezen csapda elkerülésének. Nézzétek meg a http://weekendtesting.com oldalon.

Teszteld azt, amiről szeretnél (vagy inkább nem szeretnél) többet tudni

Azóta, hogy megismertem a „lehetőségek árát”, a világ egy teljesen más hellyé vált számomra. A „lehetőségek ára” ötlete egyszerű. Amikor foglalkozol valamivel, nem tudsz mással foglalkozni. Bár tesztek ezreit futtathatnád ma, helyettük csak néhányat futtatsz. Meghoztad a döntést a lehetőségek árán. Az ára, hogy e helyett inkább azt csinálod.

Néhányan az ISTQB elsajátítását tűzték ki célul. Még sose láttam olyan szegényes célt, mint ez. Visszatérve a „sikeres” emberekhez, akik kellően körüljárják a témát, mielőtt házat, vagy autót vesznek, de mindezt sutba vágják, amikor a tanulási céljaikról van szó. Ez elkeserít, és elgondolkozom, hogy sikeresek lesznek-e valaha.

Ha épp nem az ISTQB-t szeretnéd elsajátítani, számtalan mást tanulhatsz meg helyette. Ha twitterezel vagy más tesztelőkkel beszélsz, észrevennéd, hogy rengeteg érdekes könyvet ajánlanának. Melyiket olvassuk, és melyiket kerüljük? Hogy döntesz? Ha letesztelnéd, hogy szerinted mi az, amiről többet szeretnél tudni, az talán segítene a döntésben.

Ezt hogyan teszteljük?

A jó tesztelés nem csak a hibák kereséséről szól. Ismerek néhány tesztelőt (és biztos vagyok benne, hogy te is ismersz párat), akik kiváló módon találják meg a hibákat, de nagyon rosszul jelentik őket. Ha az idejüket továbbra is arra fordítják, hogy hogyan találhatnak hatékonyabban hibákat, más fontos dolgok elől veszik el a lehetőséget. Idővel azt fogják hinni, hogy a világ megőrült, és egy olyan életet fognak élni, ahol „Én jó voltam, és a körülöttem lévő világ őrült”. És ez komoly veszélyt jelent a teljes projektre.

Ezért is hiszem, hogy ha valaki megtanulja tesztelőként tesztelni magát, sokkal jobban tesztelheti a szoftvereket is. Újfent kiemelném, hogy az emberek tesztelése nem a fájdalomról szól. Egyes tesztek fájdalmasak, de ez a lehetőség ára, hogy elvégezzük a teszteket.

Kívánom neked, hogy légy sikeres, és légy „sikeres” az életben is, mint szoftvertesztelő.

Szerző: Pradeep Soundararajan

A szerző

Pradeep Soundararajan
Pradeep a Moolya Software Testing Kft. társalapítója és vezetője. Tanult vezetőként és elismert szerzőként már több kitüntetésben is részesült, és a világ számos pontjára hívták meg, mint író és előadó. Mindemellett sokan szeretik őt, mert úgy gondolják, hogy jó tanuló, kiváló ember és egy olyan tesztelő, aki másoknak is megtanítja a szakma fortélyait. A Tester Tested! blogja http://testertested.blogspot. com az egyik legbefolyásosabb és legolvasottabb blog az iparban. Elérhetősége: www.moolya.com
Vissza