Menü Bezárás

Hogyan váljunk jó szoftvertesztelővé?

Milyen kompetenciákkal kell rendelkeznünk, ha sikeresen akarunk állást keresni? Az önéletrajzunkban legfőképpen a szakmai tudásunkat fogják tüzetesebben átnézni leendő vezetőink. De mindemellett egyre erőteljesebben jelentkezik a cégek részéről az az igény, hogy szakképzett tesztelői vizsgával rendelkező szakembereket vegyenek fel a csapatukba.

Milyen egy jó szakember? Bárkiből lehet tesztelő? Mi szükséges egy sikeres karrier eléréséhez?

Annak érdekében, hogy valakiből jó szoftvertesztelő váljon, számos technikai és személyes tulajdonsággal kell, hogy rendelkezzen. A technikai ismereteken felül rendszerismeret, és a teszteléshez elengedhetetlen programok használatának képessége feltétlenül szükséges a munkavégzéshez, különösen az automatizált teszteléseknél. Például feladat lehet egy vállalati rendszerben működő pénzügyi modul tesztelése.

Ez esetben nem csak technikai, hanem üzleti-funkcionális szempontból is kell, hogy értsük és megértsük a rendszer működését, átlássuk összefüggéseit. Képesnek kell lennünk, hogy átlássuk a vállalat erőforrás-tervezési rendszerét, a pénzügyi modul illeszkedését a rendszerhez, és hogy ez mit jelent a vállalkozás egészére nézve. Ha a rendszer tesztelését technikai és üzleti szempontból is értékelni tudja, munkájával nagyobb elismerést tud kivívni, objektíven átlátva az alkalmazások működését, az egyes hibákat kiszűrve gyakorlati megoldásokat lesz képes szolgáltatni a megrendelőknek.

Fő feladata ugyanis nem más, mint hogy elemezze a rendszer hibáit, és megoldásokat javasoljon ezekre a problémákra. Ahhoz, hogy valaki képes legyen a problémák kiszűrésére és azok megoldásainak továbbítására, rendelkeznie kell az alapvető szakmai ismeretek mellett olyan problémamegoldó és kommunikációs képességgel, ami által, egy hidat képezve a probléma és a fejlesztők között, a gördülékeny, hatékony munkafolyamatot segítve egyszerűen jutunk el a megoldáshoz, a végső fázishoz, a rendszer elvárásoknak megfelelő működéséhez. A jó szakember egyszerre támaszkodik a megszerzett tudására és tapasztalatára, hiszen a szakmában igazi elismerést azok szereznek, akik e kettő ötvözetét napi szinten, rutinszerűen alkalmazzák. 

Amikor ideje engedi, egy elhivatott szoftvertesztelő nagy hangsúlyt fektet a továbbképzésre, tanulásra, hogy az elért, újabb minősítések kapcsán megtartsa pozícióját, vagy előnyösebb helyzetbe kerüljön az egyre erősödő piaci versenyben és megfeleljen a növekvő és átfogó ismereteket igénylő elvárásoknak. Az egyes szervezetek által kiadott tanúsítványok egy szakember pályafutásában mérföldköveknek számítanak, amelyek megszerzésével egyenes arányban halad előre és egyre feljebb a ranglétrán, nem beszélve a karriertervezés tudatos lépéseiről. 

Bizonyos pozícióknál ma már elvárás, hogy a jelölt rendelkezzen ISTQB vizsgával. Az ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) szoftvertesztelői világszervezet 2002 novemberében lett alapítva Edinburgh-ban. A Hungarian Testing Board (HTB) az ISTQB magyarországi szervezete pedig 2007. október 6-án alakult és kezdte meg hazai munkáját.

A sillabuszok kidolgozása, valamint az akkreditációs eljárások lefolytatását követően 2008. őszén kezdődtek meg egy egységesen elfogadott nemzetközi képzési terv alapján a magyar szoftver- és rendszertesztelők számára szervezett tanfolyamok és vizsgák. Az ISTQB a felelős az ISTQB Certified Tester nemzetközi képzési tervért. Három különböző szintű certifikáció létezik:

  • Foundation Level
  • Advanced Level (Test Manager, Test Analyst, Technical Test Analyst)
  • Expert Level (Test Management, Test Automation, Security Testing)

A jó szoftvertesztelő képes gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez és feladatokhoz. Ez az a rugalmasság, ami lehetővé teszi a gyors mozgást a projektek és a felmerülő, sokszor változó technikai környezet között. A folyamatosan megújuló platformok és frissülő programok megkívánják, hogy nyitott legyen a változások befogadására és a folyamatos tanulásra.   

Természetesen a karrier építőkövei között nem csak a megszerzett ismeretek és tapasztalatok, hanem a személyes kompetenciák is nagy helyet foglalnak el. Nagyon fontos, hogy egy adott munkatárs hogyan jön ki a kollégákkal, mennyire kezdeményező, csapatban megállja-e a helyét, javaslatai, döntései konstruktívak, hatékonyak-e. Amennyiben képes motiválni munkatársait, együttműködni a közös cél érdekében, akkor a projektekben való részvétele idő-és költséghatékony lesz, egy adott munkát gyorsan és pontosan lesz képes elvégezni. Sok munkáltató bizonyos esetekben a kelleténél is nagyobb hangsúlyt fektet a személyes kompetenciákra, főleg azóta, amióta az IT iparág fejlődése kapcsán egyre nagyobb és nagyobb csapatok dolgoznak egyes projekteken. Ezért is jellemző, hogy a kiválasztások alkalmával nem csak a szakmai oldalt helyezik előtérbe, hanem vizsgálják a csapatban betöltött szerepet, annak szubjektív megnyilvánulásait is.

Összefoglalva egy jó tesztelő az alábbi tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen:  

A cégek által preferált szakember az a személy, aki analitikus, logikus gondolkodású, rendezett, kíváncsi és odafigyel a részletekre. Jó csapatjátékos, képes tanulni, kezelni a stresszt, képes megfelelni a szoros határidőknek, jó kommunikációs és interperszonális képességekkel rendelkezik. 

De egy jó szoftvertesztelőnél mindenek előtt az a legfontosabb elvárás, hogy rendelkezzen egy egészséges adag szakmai pesszimizmussal. 

Tény, hogy a szoftvertesztelési iparág egyre nagyobb méreteket ölt, és csak növekedni fog a következő években. Ha már rendelkezik munkatapasztalattal és bizonyos technikai ismeretekkel a szakmában, akkor mindenki jó eséllyel indul, hogy napokon belül munkát találjon – ha keres. Ha mégsem, számítania kell arra, hogy egy szép napon megcsörren a telefonja azzal, hogy: – Ne haragudjon a zavarásért, állás ügyben keresem Önt.

Szerző: Tóth Zsigmond

A szerző

Tóth Zsigmond
Közel 10 éve dolgozik HR területen, mint vezető tanácsadó. Nemzetközi nagyvállalatoknál szerzett tapasztalatát felhasz- nálva segíti munkaadó ügyfeleit a hatékony emberi erőforrás menedzsment kialakításában és eredményességük növelésében, az álláskeresőknek pedig a számukra legmegfelelőbb munkához vezető úton nyújt támogatást – minden esetben cégre és egyénre szabott megoldásokat kínálva. Híve a hagyományos toborzási és kiválasztási módszereknek, de a legújabb keresési technikákat is szívesen alkalmazza munkája során.
Vissza