Tesztelés a Gyakorlatban - A szakértő tesztelők lapja

5 tipp a hatékony mobilteszteléshez

A mobileszközök tesztelése egyedülálló kihívásokat jelent. Szorosan lépést kell tartani a mobiloperációs rendszerek frissítéseivel, az új eszközökkel és funkciókkal, a webes-, natív- és hibrid- alkalmazások keretrendszereivel és az új DevOps-eszközökkel annak biztosítására, hogy a mobilalkalmazások megbízhatóak legyenek és jól teljesítsenek.

Amikor mobiltesztelési stratégiát tervezünk, sok döntést kell hozni, és sok hibát véthetünk. A megfelelő megközelítéssel azonban a mobiltesztelés kulcsfontosságú előnyt jelenthet számunkra.

Az alábbi öt stratégiát érdemes minden mobiltesztelő csapatnak szem előtt tartania, annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.

1. Mobil tesztelés valós eszközökön

Az emulátorok (és szimulátorok – ezek különbözőek, de az egyszerűség kedvéért emulátorokra fogok hivatkozni végig a cikkben) a tesztelés első szakaszában tökéletesen alkalmazhatók, és helyük van az általános QA folyamatokban. Ha azonban minden tesztünk csak emulátorokon futna, az alkalmazásban kritikus hibák is maradhatnának. A valódi mobilon történő tesztelés lehetővé teszi számos kulcsfontosságú egyéb szolgáltatás tesztelését is, mint például a GPS, a hordozhatósági és csatlakozási funkciók, az akkumulátor lemerülése, a beszélgetés- és SMS-megszakadás, a fényképezőgép funkciói, stb.

Az emulátorokon tesztelhetjük, hogy az alkalmazás minden eszközön működik-e, de közben figyelmen kívül maradhat az egyes eszközök egyedi konfigurációja. Ha például olyan probléma merül fel, amely csak a Samsung Galaxy eszközeire vonatkozik, emulátor használatával valószínűleg nem találjuk meg.

Csábító gondolat a rendelkezésre álló eszközöket minden operációs rendszer kombinációjában tesztelni – de ez mégsem lehetséges, figyelembe véve az összes eset számosságát, amelyekre a teszteket futtatni kellene. A legjobb megoldás azonosítani a felhasználók leggyakrabban használt eszközeit, és azokon tesztelni. Ha ez lefedi a mobilok 80%-át, akkor meglehetősen biztosak lehetünk a kapott teszteredmények életszerűségében.

Egy eszközlabor házon belüli fenntartása meglehetősen drága, kevésbé hatékony és akadály a tényleges tesztelésben. Ehelyett a valós mobileszközök felhő alapú bérlése igéretesebb lehetőség. Tipikusan az olyan eszközfelhők, mint például a TestObject (Sauce Labs cég), számos telefonnal rendelkeznek, és rendszeresen cserélik őket.

2. Automata tesztelés

Az automatizált tesztelés a mobilalkalmazásoknál még fontosabb, mint más hagyományos alkalmazásoknál. Az automatizálással párhuzamosan több emulátor és valós eszköz tesztelhető. Ez felgyorsítja a teszteredmények érkezését, és segít az alkalmazások mielőbbi piacra dobásában. Ráadásul a konfigurációk elmenthetők a tesztek indítása előtt, és szükség esetén újra felhasználhatók. Rengeteg időt spórolhatunk meg, ha ezeket megosztjuk a csapatok között is.

Nem minden tesztet kell automatizálni. Néhány tesztet célszerűbb manuálisan futtatni, különösen, ha ritkán kerül rájuk sor, és sok konfigurálást igényelnek. A mobiltesztek automatizálásához megfelelő eszközkészlet szükséges. Kezdésnek az Appium a legnépszerűbb nyílt forráskódú mobil tesztautomatizálási keretrendszer, amely támogatja mind az iOS, mind az Android operációs rendszert, és lehetővé teszi, hogy a teszteket csak egyszer kelljen megírni ahhoz, hogy mindkét platformon futtathatók legyenek.

3. Tartsunk lépést a webes alkalmazásokkal

A folyamatos szállítás és telepítés számának növekedésével a webalkalmazások napi frissítése elengedhetetlen, mivel a szoftver közvetlenül a felhasználókhoz kerül. Azonban a mobilalkalmazásokat az OS-szolgáltatóknak (iOS és Android) jóvá kell hagyni, azaz ellenőrként funkcionálnak. Szigorú szabályokat alkalmaznak, ami lassítja vagy akár blokkolhatja is a kiadást.

Az iOS és az Android már lépéseket tett a folyamat felgyorsítása érdekében. Például lehetővé tették az alkalmazások automatikus frissítését, ezzel megkönnyítve az alkalmazások gyors javítását anélkül, hogy a felhasználókat minden esetben értesítésekkel és engedélyekkel bosszantanák. Hasonlóképpen az iOS TestFlight és az Android béta tesztjei lehetővé teszik a gyors és gyakori kiadásokat az olyan, általunk meghatározott zárt körbe tartozó felhasználók számára, akik az új funkciókat letesztelhetik számunkra.

Az Android a progressív update-jével még inkább megkönnyíti a saját alkalmazásaink frissítését. Ezzel a módszerrel az első felhasználóknál jelentkező hibák és problémák kezelhetővé válnak, és miután az alkalmazás elfogadhatóan stabillá válik, elérhetővé tehetjük a teljes felhasználói kör számára.

4. Teljesítmény- és terheléses teszt

Jó ötlet korán, még a fejlesztési ciklusban tesztelni, mielőtt a termék elkészül, de a teljesítmény- és terhelésvizsgálat esetében az ellenőrzést későbbi fázisban kell elvégezni. A kiemelkedő forgalmi időszakok vizsgálatához számos olyan felhőalapú emulátort használhatunk, amelyek a felhasználói szokásokat is megjelenítik. Ráadásul egy olyan eszköz, mint például a JMeter, segíthet a protokoll szintű terheléses tesztelésében. Ettől függetlenül számos valós eszközön is érdemes ellenőrizni a teljesítményt a memóriaszivárgás, az alkalmazások elszállásának vagy a hívások megszakadásának ellenőrzésére.

Az Android ’Monkey’ eszköze olyan véletlenszerű tevékenységeket is képes emulálni, mint a kattintások, a kézmozdulatok, a rendszerszintű események, valamint a stresszhatások. A teljesítmény és a terhelés tesztelésénél különböző taktikákra van szükségünk az összes alapfunkció lefedéséhez, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy az alkalmazás zökkenőmentesen működjön a kiadása után.

5. Mobilspecifikus eszközök alkalmazása

Csábítóan hangzik az ember által végzett manuális funkcionális tesztelés, de a mobiltesztelés megfelelő módja megköveteli a céleszközök használatát. Szerencsére ma már számos alkalmas szoftver áll rendelkezésre ehhez.

Az Appium vezető szerepet tölt be mint a legalkalmasabb és legnépszerűbb mobil tesztelési platform. Ezzel együtt sok más eszköz létezik: a Robotium egy könnyen használható keret Androidhoz. Rögzíti, majd tesztként eltárolja az alkalmazásban végrehajtott műveleteket. Hasonlóképpen az Espresso segítségével könnyen létrehozhatók és automatizálhatók UI tesztek. Végül ott van a Google EarlGrey-je, ami egy Espresso alternatíva iOS-re.

Összefoglalás

A mobilalkalmazások működésének ellenőrzése nem könnyű feladat, és a helyzet folyamatosan változik, azonban az alapelvek ugyanazok maradnak. Mind az emulátoroknak, mind a valós eszközöknek megvan a saját helyük a tesztelésben. A béta tesztelők minél korábban kapják meg a funkciókat tesztelésre, illetve győződjünk meg arról, hogy történt terheléses és teljesítménytesztelés is. Végül használjuk a teszteszközök kombinációját az erősségeiknek megfelelően. A helyes alapelvek és eszközök kombinációja biztosítja, hogy a mobilalkalmazások kulcsfontosságú előnyt, és ne csak egy kötelezettséget jelentsenek szervezetünk számára.

Forrás: https://saucelabs.com/blog/5-tips-for-effective-mobile-testing

Szerző:
Twain Taylor

<< Vissza