Tesztelés a Gyakorlatban - A szakértő tesztelők lapja


A felhő, mint tesztelési platform

Egyre többen választják a felhőt fejlesztési-, tesztelési területüknek. A bárhonnan elérhető felhő fizikailag nem szab korlátot a fejlesztésnek, így sokkal szabadabban tudnak fejleszteni, tesztelni a csapatok. Nem beszélve arról, hogy a költséges hardver erőforrásokat sem kell megvennie a csapatnak. A havi bérleti díj pedig csak a munka időtartama alatt terheli a cég költségvetését.

A tesztelési szektorban tapasztalt érdekfeszítő változások egyike, hogy sok új vállalat, a frissen felállított fejlesztési csoportjaikkal (pl. programozók, tesztelők, termékek, stb.), automatikusan a felhőt tekintik tesztelési platformnak és eszköznek.

Ez egy természetes folyamat, mivel ezen vállalatok gyakran a teljes infrastruktúrájukat a felhőre alapozzák. Érdekes változás ez a piacon, amely elképzeléseim szerint csak tovább fog növekedni, hiszen a csapatok olcsóbb, rugalmasabb és sokkal folyamat agnosztikusabb eszközöket fognak keresni a tesztelés támogatására.

Ez már egy több éve tartó folyamat és ugyanezt a trendet tapasztalom az egyik általam tesztelt felhő alkalmazásnál is. Úgy tűnik, az új vállalatok a felhőt, mint tesztelési platform használják, így érthető módon a szoftvereik többségét is a felhőben tárolják.

Számtalan oka lehet ennek, de úgy gondolom, a fő okok között az ár, a skálázhatóság, a gyors változtathatóság adta szabadság, és a decentralizált csapat felállításának a lehetősége van. Egyre ritkábbá válnak a központi irodák és az egyes cégek a munkára valóban a legalkalmasabb embereket választják, azok helyett, akik az iroda 30 kilométeres körzetében laknak.

Trendi manapság az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverek használata, mivel a vállalatok arra törekednek, hogy a tesztelési célkitűzéseiket számos szempontot szem előtt tartva valósítsák meg, mint például; könnyű használhatóság, közösségi támogatás, megbízható SLA a nyílt forráskódot támogató gazdasági vállalatok részéről, gyors beüzemelés, folyamat agnosztikus megoldások, piacvezető megoldások és a teljes működtetési és vásárlási költségek általános csökkentése. Érdekfeszítő és egyben jól használható eszközök közül sok a közösség kezei közül kerül ki.
A felhő esetében azt is érdemes észben tartani, hogy egy szolgáltatás vásárolsz, melynek üzemeltetési költségei lesznek, és nem számolhatod el úgy, mint egy terméket.

  Az üzemeltetési költség és az egyszeri kiadás egy, a végletekig leegyszerűsített különbség a felhő és egy megvásárolt eszköz között, de számos pont szól mellette a gazdasági oldalról nézve. Érdemes ennek is utánaolvasni, amennyiben felhő típusú megoldáson gondolkozol.

Számtalan vállalat keres rugalmas és költséghatékony megoldásokat, melyek túlnyomórészt a felhőben működnek és SaaS árazási és adaptációs modellel rendelkeznek. Erre egyből beugrott a tesztmenedzsment két nagykutyája, a Testuff és a Practitest, a Pivotal Tracker-rel és Fogbugz-zal együtt, akik számtalan hibakövetési megoldást biztosítanak.

Fontos megjegyezni, hogy még megannyi további szolgáltató van a piacon. A The Software Testing Club wiki oldalán listázott eszközök száma folyamatosan bővül, ahogy a vállalatok száma is növekszik a The Testing Planet listája alapján.

A felhő technológia lehetővé teszi ezen vállalatok számára, hogy szolgáltatásaikat olyan költséghatékony módon - SaaS fizetési modellel megtámogatva - tegyék elérhetővé, ami igény szerint skálázható az adott feladattól függően. Rugalmas eszközöket, on-line adattárolást biztosít, és jól együttműködik más felhőalapú rendszerekkel. Bár ezek az eszközök gyakran kevesebb funkcióval rendelkeznek, mint népszerűbb társaik, de gyakran ez is a vásárlás mellett szól.

Sok értékesítőnek maradt a nyakán olyan komolyabb szoftver, melyeknek feltétele, hogy helyben telepítsék és jelentős licenc díjat fizessenek utánuk. Nehézkes az új funkciók bevezetése, az átfutási idő a felhasználók igényei és az új funkciók bevezetése között pedig nem napokban, hanem években mérhető. Rugalmasság, változtathatóság és alkalmazkodó folyamatok jelentik a sikert sok cég számára. S éppen ezért az ingyenes, nyílt forráskódú és/vagy felhőalapú termékek kezdenek lendületbe jönni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a népszerű termékek rosszak vagy sikertelenek lennének. Sok tesztcsapat igen hatékonyan használja őket. Én csak figyelem a trendet. Már most is több kiváló felhőalapú eszköz és rendszer található a piacon.

Ám a felhő adta lehetőségeket nem minden csapat fogja tudni kihasználni, vagy épp nem is tervezik a felhő használatát. A már meglévő hardver és a jól működő, házon belül kidolgozott eljárások kellő visszatartó erőt jelentenek.

De ha éppen a semmiből készülsz nagyot alkotni, a felhő lenne az ésszerű választás?

Oszd meg velem a gondolataidat. Az én véleményem, értelemszerűen, jórészt az általam tesztelt terméken, és azon a piacon alapul, amelyben dolgozom.

Szerző:
Rob Lambert

<< Vissza