Menü Bezárás

Mobil alkalmazás tesztelése a cloud-ban

mobil-alkalmazas-tesztelese-a-cloud-ban

Felkérnek a a legújabb mobil alapú alkalmazás tesztelésére, amit az utóbbi hónapok gondos munkájával készítettek a vállalatnál. Nincs másod csak a nemrég piacra dobott exkluzív okostelefonod. Válaszút elõtt állsz, bérelhetsz még több telefont, vagy kérsz, vagy összelopkodod a kollégáidtól, vagy a helyes úton haladsz tovább. Nyitsz egy böngészõt, és rákeresel a Mobil teszt partnerek a Cloudban-a. (Legtöbbször azt a szabályt követem, hogy nem töltök fel még nem tesztelt mobil alkalmazást a mobilomra.)

A keresés rengeteg találatot fog adni olyan szállítókról, akik különbözõ megoldásokat és szolgáltatásokat, vagy tesztkörnyezeteket ajánlanak a pénztárcádhoz mérten. El kell tudnod igazodni közöttük, hogy melyik az, aki a legjobb és tényleg a számodra értékes szolgáltatást nyújtja a pénzedért.

A mobil tesztelés nagyon hosszú utat járt be az elmúlt években. Kezdve onnan, hogy ellenõrizzük az összes képernyõkép megjelenítését a telefon típusától és képernyõ méretétõl függõen, vagy a különbözõ gyártól által fejlesztett böngészõk különbségeinek függvényében, egészen addig, hogy az alkalmazásoknál a HTML5, vagy natív mód típusjegyeit kell tesztelni. A vállalkozások meg akarnak arról gyõzõdni, hogy a mobil alkalmazásuk az összes böngészõn, az összes felbontáson, az összes kombináción mûködnek. iOS (iPhone, iPads), Android (tablet és telefon), Windows 8 (WP8 eszközök, Windows RT eszközök, Windows 7 és Windows 8 oprendszerek), valamint Chrome OS (fõleg laptopok és kütyük). Ez a hatalmas paletta csak még jobban összezavarodik a hasonlóan zavaros böngészõkkel és azok verzióival (a legutóbbi számolásom szerint a 9 releváns böngészõ, böngészõnként 2-14 különbözõ verzióval).

Hasonló dilemmával szembesültem amikor a webes hozzáférésû mobil teszteszközöket kutattam (alkalmazás és böngészõ alapúak), amelyek képesek kiszolgálni a problémánkat úgy, hogy a vezetõk nem ugranak fel a székükbõl a számla láttán, amit a webes vagy mobilos alkalmazások tesztelésekor kapunk.

Hogy mindet megvizsgálhassam, készítettem egy listát a normális árú és különbözõ platformra alkalmas ajánlatokból. Bár a felhõ alapú szolgáltatások rendkívül hasznosaknak tûnnek, ne felejtsük el, hogy a tesztelést a fizikai eszközökön is el kell végezni és ezek ráadásul nem is automatizálhatóak (ne aggódj, van néhány megoldás erre is).

Egy hibrid felhõ installáció egyszerû és használható megoldást nyújthat. Egy ilyen megoldás szûkebb körû eszközkínálattal és szélesebb körû távoli eszközeléréssel mûködik. A felhõ alapú mobil teszt megoldások szállítójával szemben a legfontosabb követelmény, hogy biztosítson tárhelyet a tesztekhez és megoldást arra, hogy automata teszteket futtassunk, amelyeket gondosan elkészítünk a felhõ infrastruktúrában. Ez azzal is jár, hogy tesztelhetünk különbözõ hálózati sebességeket és protokollokat, mint a 2G, 3G, 4G és wirelessre, ami a mai világ uralkodó hálózati megoldása.

Praktikusan a mai felhõ alapú megoldásoknak képeseknek kell lenniük az összes elõbb felsorolt követelmény teljesítésére. A jó hír az, hogy a legtöbb megoldás képes rá. Néhány nevesebb szállító, amelyekkel az utóbbi idõben dolgoztam és emlékszem: pCloudy.comappurify.comperfectomobile.com, HP mobile testing lab, hogy csak néhányat említsek, ahol a Gartner szerint 5.6 millió készülék elérhetõ.

A pCloudy.com-nak van egy olyan szolgáltatása, amelyet olyan mérnökök építettek ki és üzemeltetnek, akik korábban nagy mobil gyártóknál voltak alkalmazásban, mint például a Nokia. Kiépítettek egy keretrendszert a mobil tesztelésre és rendelkeznek néhány igazán hasznos szolgáltatási elemmel. (Ismerem az egyik alapítót az elõzõ cégembõl). Imádtam azt a módszert, ahogy tárolták a teszteket és azok eredményeit, valamint a lokációs térképet, ami lehetõvé teszi a különbözõ államokból és geográfiai helyekrõl való tesztelést.

A közelmúltban indítottak egy szolgáltatást, amelynek köszönhetõen a felhõben megtalálható számos böngészõ, mely szintén megkönnyíti a felhasználó dolgát. Elindították a legfrissebb Android operációs rendszert a ’KitKat’-et Nexus5 mobilon. Minden együtt, nagyszerû csomag, normális áron.

Összességében a felhõ alapú mobil tesztelés minden olyan gyártó és fejlesztõcégnek fontos és hasznos, aki új mobil alkalmazásokkal tervez a közeli jövõben. A HTML5 megjelenésével és az egyéb technológiák térhódításával, mint a Foundation (errõl majd máskor), az internet egy olyan hellyé vált, ahol az emberek szeretik a reszponzív oldalakat (vagy alkalmazásokat, iOS, Chrome OS, Windows [Phone] 8), amelyek bármilyen eszközzel megtekinthetõek, és nem kell azon csüggednünk, hogy szétesik a képernyõ, ha asztali pc-rõl laptopra, vagy tabletre, vagy mobilra váltunk. Azt érzékeltetik, hogy a fejlesztõk megcsinálták a házi feladatukat.

Bármilyen platformon, böngészõn és felbontáson is nézzük az alkalmazást, nem kell mást tennünk, csak a tartalmat figyelni, mert minden megfelelõen mûködik. A okostelefonok terjedésével a fejlesztõk milliókat kívánnak megszólítani, hogy a termékeiket használják. Nekik fontos az, hogy az alkalmazásaik precízen mûködjenek, ezért a felhõ alapú mobil tesztelési szolgáltatás számukra egy nélkülözhetetlen eszköz.

Az ilyen oldalak, mint a pCloudy.com, appurify.com, stb. egyszerûbbé és gyorsabbá teszik a tesztelési folyamatot, ezáltal gyorsabban lehet piacra dobni a mobil megoldásokat. A tesztelés költsége is kisebb lesz, mintha egy mobil teszt laboratóriumot kellene kiépíteni és fenntartani.

Azonban továbbra is szükség van egy szûkebb számú fizikai eszközre, de azt hiszem, hogy hamarosan minden elérhetõ lesz a felhõben is. Nagy elõnyére válik ez a most olyannyira felkapott startup-ok számára is, mivel az alkalmazásaikat, termékeiket költséghatékonyabban tudják lefejleszteni. Én természetesen örömmel várom azt a barátságos interfészt, amely lehetõséget ad számtalan mobil eszköz tesztelésére a felhõben.

Ez sokkal járhatóbb útnak tûnik, minthogy mindig az összes piacon lévõ eszközzel rendelkezzünk csak azért, hogy biztosak legyünk a mobil alkalmazásunk stabilitásában.

Forrás: http://www.testingcircus.com/mobile-application-testing-using-the-cloud-infrastructure/
Szerző: Gagneet Singh

A szerző

Gagneet Singh
Gagneet az elmúlt 8 évben a minőségbiztosítás / tesztelés területén dolgozott (közben 4 évet töltött rendszereszközök fejlesztésével), és olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a Toshiba, Adobe (Macromedia), McAfee, Oracle, Yahoo!, és nemrégiben a Microsoft.
Szeret blogolni és megírni a tapasztalatait a különböző szervezetekről és szituációkról. Munkája főleg az automatizált tesztelésre összpontosult a teljesítmény minőségbiztosítás mellett. És a mostanság igen felkapott „felhő”-alapú szolgál- tatások (Hadopp és Azure használatával) biztonsági teszte- lésével is foglalatoskodott.
Jelenleg az úgynevezett a Down Under-nél dolgozik Sydney-ben, New South Wales-ben.
Vissza