Menü Bezárás

Három kevésbé ismert Windows 10-es eszközrõl, amik megkönnyíthetik a képernyõkép mentését, képernyõ videó készítését és lépésrõl-lépésre dokumentáció készítését.

Szeretem azokat az eszközöket, amik megkönnyítik, gyorsabbá, hatékonyabbá teszik a munkát. Sok hasznos eszközt ismerek, amiket a saját gépemen napi rutin szerûen használok is. Bár a legtöbb általam használt eszköz termelési célra is ingyenes, de sajnos a legtöbb esetben a cégeknél a helyi szabályrendszer nem engedi meg ezeknek a használatát, csak azokkal az eszközökkel lehet dolgozni, amik elõre telepítve vannak. Ebben az írásomban három, a Windows 10-ben eleve meglévõ, de kevésbé ismert segédeszközt mutatok be.

Képmetsző (Snipping Tool)

A képmetszõ a Windows 7 óta része az MS Windows operációs rendszernek. Képernyõkép készítésre és a lopott képen kisebb módosítások elvégzésére alkalmas eszköz. A PrtSc + Paint párosnál kicsit szofisztikáltabb a használata.

Indítás

A Start menüben a Windows Kellékek között található. A Windows Start gomb lenyomása után, a képmetszõ (angolul: snipping tool) kifejezést gépelve megjelenik a Képmetszõ elem a találatok listájában, erre klikkelve indítható. Ha gyakran van rá szükségünk, érdemes kitenni az indító ikonját az asztalra, vagy a tálcára.

Képernyőkép készítés

Az indítás után a következõ vezérlõpult jelenik meg Windows 10-en:

A Windows 7-en a Mód (Mode) menüpont az Új menüpont része volt és nem volt Késleltetés (Delay) funkció.


A képek metszésére négy módszerünk van, ezek a Mód menüpontból állíthatók:

 • Szabadkézi alakzat. Tetszõleges alakzatot rajzolhatunk az objektum köré.
 • Téglalap alakú metszet. Az egérmutató húzásával téglalapot rajzolhatunk a kívánt objektum köré.
 • Ablakmetszet. Ki kell választani a rögzíteni kívánt ablakot (pl. böngészõablakot vagy párbeszédpanelt).
 • Teljes képernyõs metszet. A teljes képernyõt lehet kilopni.

Az Új menüpont választásával a kiválasztott módon elkészíthetjük a képernyõkép-mentésünket. A képet egyrészt a vágólapra másolja a program, – innen például szövegszerkesztõbe is másolhatjuk – másrészt megnyitja egy egyszerû szerkesztõben. A szerkesztõbõl a kép többféle képformátumban menthetõ (png, gif, jpg, mht).

Windows 10-en lehetõség van a kép kimentésének a késleltetésére is. A Késleltetés (Delay) menüpont alatt kiválaszthatjuk a késleltetés idõtartamát. Ezután az Új menüpont választására nem azonnal, hanem a késleltetés beállításának megfelelõen aktiválódik a képlopó üzemmód.

Kép módosítása

  A kép módosítására csak néhány alapeszköz áll rendelkezésre:

 • Toll: Kiválasztott színnel, toll vastagsággal lehet szabadkézzel rajzolni. Ez elég arra, hogy például a kérdéses részt pirossal bekarikázzuk.
 • Kiemelõ: Sárga kiemelést lehet létrehozni a kép tetszõleges területén.
 • Radír: A tollal és kiemelõvel rajzoltakat lehet törölni.

Ha ennél többre van szükség (pl.: szövegdoboz, egyenes vonal, alakzat), akkor a Paint 3D programra lesz szükségünk, ami Windows 10-ben a jól ismert Paint programot váltotta le.

Problémarögzítő (Problem Steps Recorder)

A problémarögzítõ szintén a Windows 7 óta része a rendszernek. Alapesetben a Microsoft támogatás igénybevételét lehet megkönnyíteni vele, de remekül használható saját céljainkra is. A program rögzíti a tevékenységeinket és lépésrõl-lépésre leírást készít úgy, hogy minden lépésenként képernyõképhez leírja milyen objektumokkal milyen mûveleteket hajtottunk végre. A lépésekhez saját megjegyzést is írhatunk. Alkalmas hiba reprodukálás rögzítésére, tesztelési jegyzõkönyv csatolmánynak, felhasználó kézikönyv készítésének a segítésére.

Indítás

A Start menüben a Windows Kellékek között található. A „Windows” Start gomb lenyomása után, a ’problémarögzítõ’ (angolul: steps recorder) kifejezést gépelve megjelenik a Problémarögzítõ elem a találatok listájában, erre klikkelve indítható.

Ha nem indul el, akkor egy kis trükkre van szükség és a trükkhöz rendszergazdai jogosultság kell. A trükk leírása hivatalosan ittmegtalálható. Röviden:

 1. Regedit indítása
 2. hklm\software\policies\microsoft\windows\AppCompat elem megkeresése
 3. AppCompat átnevezése AppCompat_HOLD’-ra
 4. Problémarögzítõ újraindítása

Lépések rögzítése

Az indítás után a következõ ablak jelenik meg:

A Rögzítés indítása el is indítja a rögzítést. Arra kell vigyázni, hogy alapbeállításként csak 25 lépést lehet vele rögzíteni. A lépések maximális számát át tudjuk állítani, ha a ? (Help) ikont lenyitva kiválasztjuk a Beállítások lehetõséget.

Minden lépésnél van lehetõségünk megjegyzés hozzáadásához is. Ekkor ki kell jelölnünk egy területet, és le kell írni a területhez tartozó megjegyzést. A végeredményben a kijelölt területünk kiemelten fog látszani a megjegyzésünkkel kisérve.

A Rögzítés szüneteltetéséve szüneteltethetjük a Rögzítés leállítása ikonra klikkelve leállíthatjuk a rögzítést. A rögzítés leállítása után megtekinthetõ az eredmény (de itt nem szerkeszthetõ). A rögzítést ZIP formátumban menthetjük. A ZIP egy MHT állományt tartalmaz.

Megtekintés és módosítás

Mivel nem általános célra készült az alkalmazás, így kicsit ügyeskedni kell, ha a végeredményt módosítani szeretnénk. Az alkalmazás egy ZIP állományt készít. Ezt kicsomagolva egy MHT állományt kapunk, ami egy teljes weblap egyetlen állományba csomagolva. Az MHT-t az Internet Explorer megnyitja, a tartalmát megjeleníti. Ha az automatizmus által készített lépésleírásokkal nem vagyunk megelégedve, akkor ha van MS Word szövegszerkesztõnk, abban meg tudjuk nyitni az MHT állományt szerkesztésre és a mentés másként módszerrel a Word által támogatott formátumokban el tudjuk menteni a végeredményt. Ebben az esetben a Word állományban a képek méretezését át kell alakítanunk.

Játéksáv (Game Bar)

A játéksáv alapvetõen játékosoknak készült képernyõkép és videorögzítõ alkalmazás, amit a Windows 10-ben elrejtettek. Egy ablakban futó alkalmazást képes mûködés közben rögzíteni video formátumban. A játéksávot az Xbox alkalmazás használja, de különállóan is mûködik, ha az Xbox alkalmazás nincs telepítve.

Indítás és használat

A Játéksávot a Windows + G kombinációval csalogathatjuk elõ:

Bár képes képernyõképet készíteni egy adott ablakon belül, de erre ebben a cikkben említett Képmetszõ alkalmazás jobb. Van mód idõzítésre, video online közvetítésére és a beállítás menübe is érdemes benézni a további lehetõségekért. Eldönthetjük, hogy akarunk-e hangot felvenni; külsõ, illetve a felvett alkalmazás saját hangját is rögzíthetjük.

A felvétel gomb megnyomása után az aktuális ablak tartalmát rögzítjük. A felvétel leállítása után az eredmény a felhasználó \Videos\Captures\ mappájába kerül mp4 formátumban.

Összegzés

A fenti programoknál vannak jobb megoldások képernyõkép, vagy képernyõ-video készítésre, de a fenti megoldások már eleve rendelkezésre állnak a Windows 10-ben, így nem kell engedélyt kérni a telepítésükhöz a rendszergazdától. Általában ezek használata elégséges segítséget ad a tesztelõknek a napi munka elvégzésére, legyen az a hibát jelzõ képernyõfotó elkészítése, a hiba reprodukálásának a leírása, a tesztelés képernyõmentésekkel történõ logja vagy oktató anyag készítése. 

Szerző: Szőke Ármin

A szerző

Szőke Ármin
Tanácsadó
2000-ben szereztem meg tanári diplomámat matematika-számítástechnika szakon. 2006-ig tanárként dolgoztam. Az Avon Cosmetics-ben kezdtem teszteléssel foglalkozni, később banki és telekommunikációs projektekben vettem részt senior tesztelőként, majd tesztvezető- ként. Tanácsadóként oktatás, tesztelési folyamat kialakítás, tesztelési módszertan írás, teszteszköz kiválasztás és bevezetés volt eddig a feladatom.
Vissza