Menü Bezárás

Együtt a manuális és az automata tesztelés

szoftvertesztelés történelmére visszatekintve az automata tesztelés nem egy új keletű dolog. Tény, James Bach fogalmazta meg, hogy az automatizált tesztelés megelőzte a dedikált tesztelő koncepcióját.

„Az automatizálás nem teljesen új dolog. Összehasonlítva, ami viszonylag új, az a dedikált tesztelő. A negyvenes években a dedikált tesztelő gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt. A szoftvereket a fejlesztők tesztelték. A hatvanas években a tesztelésről szóló dokumentációk legtöbb esetben arról számoltak be, hogy a programozók tesztelik az általuk fejlesztett alkalmazásokat, ami nem igazán volt megkülönböztethető a debuggolástól. A nagyobb és komplexebb rendszerek megjelenésével jelentek meg a dedikált tesztelői kompetenciák, a dedikált tesztelők.”

Extrém gondolkodás

És mégis, annak ellenére, hogy az automatizált tesztelés nem egy új dolog, nagyon fontos témává vált a fejlesztői stratégiákban és metódusokban, mint az Agile és az ATDD/TDD.

A párbeszéd egyre kiélezettebb. Azok, akik az automatizált teszteléssel szemben állnak, azt hangoztatják, hogy az automatizált tesztelés a régi, jól bevált manuális tesztelés halálát jelentik. Sőt, a tesztelők és a tesztelés általában válik ettől feleslegessé. Azok, akik az automatizálás mellett kardoskodnak, a felderítő tesztelés létjogosultságát kérdőjelezik meg, szerintük az csak „játék”.

A kétfajta megközelítés hozta létre azt a felfogást, hogy a manuális és automata tesztelés nem létezik egymás nélkül, nincs automata tesztelés manuális tesztelés nélkül és fordítva. Nem mondhatjuk ki, hogy egyik, vagy a másik.

“ÉS” a “VAGY” helyett

Tehát „VAGY” helyett, ha igazán számít az alkalmazás minősége, ezentúl használjuk az „ÉS”-t.

Ne csak az egyiket értsük a tesztelés alatt. A manuális és automatizált tesztelés együttes használata sokkal értékesebb és eredményesebb mint az egyik vagy a másik külön-külön.

Íme két példa:

·Az automatizált tesztelés a tesztelési körök sebességének a növelését segíti elő, de vegyük észre, hogy az automata tesztek azon ellenőrzéseket végzik el, amelyeket definiáltunk nekik, hogy ellenőrizzenek. A gyorsabb tesztelés rendben van, de a körültekintő tesztelés hiánya nagyon nincs rendben.

Manuális tesztelés – különösen a felfedező teszt – nagyon sok kérdést megvilágít a felhasználói esetektől kezdve rengeteg olyan hibára rámutat, amelyre előtte nem is gondoltunk. A manuális tesztelés magas színvonalon való végzése igen időigényes és nagyon nagy odafigyelést igényel. Ha mindent meg akarsz csinálni manuálisan, sohasem fogsz végezni a teszteléssel.

A manuális és az automatizált tesztelés nem tudnak egymás nélkül létezni, ezek egymás kiegészítői.

Csináld magadnak

Ha a cég, ahol tesztelsz jelenleg csak az automatizált, vagy csak a manuális tesztelés iránt elkötelezett, nyugodtan válaszd a kettő mágikus kombinációját a teszteléshez.

Ismerkedés a manuális teszteléssel

Ha a csapatod megfeledkezett a manuális tesztelésről abban a hiszemben, hogy az automatizált szkriptek minden esetet lefednek, akkor gondoljátok újra ezt!

Újraértékelve az automatizált tesztkészleteket annak érdekében, hogy ellenőrizzük elég robosztus-e és tényleg megvizsgálja-e az összes lehetséges kimenetet, vizsgáljuk kritikus szemmel az automatizált tesztek eredményeit. Ne feledd, hogy a 100%-os arány nem jelent teljes hibamentességet! Azt is jelentheti, hogy az automatizált tesztek nincsenek jól megírva, vagy nem teljesen azt csinálják, amit kellene. Frissítsük az automata szkripteket úgy, hogy a legközelebb legyünk az elvárásokhoz.

Ha biztos vagy abban, hogy az automatizált készlet teljesen rendben van, itt az ideje a manuális tesztelésre koncentrálni. Végezzen a csapat olyan teszteléseket, amelyeket az automata tesztelés nem fed le és adjunk elég időt a tesztelőknek a felfedező tesztelésre is. Ütemezve, a fontossági sorrendet betartva rendben lesz a tesztelés.

Nagyon fontos, hogy a manuális teszteléssel a mixben, képesek leszünk funkcionálisan teljesen lefedni az alkalmazást.

Ismerkedés az automata teszteléssel

Amennyiben a csapat csak manuális tesztelést végez, hozzuk be az automata tesztelést a képbe!

Első lépésként ki kell választani a megfelelő automata teszteszközt, amely legjobban alkalmazkodik a tesztelendő alkalmazáshoz és a csapattagokhoz (tesztelők és fejlesztők) akik majd az automata teszteket készítik. Számtalan eszköz van a világon, így nagyon nehéz a legmegfelelőbb kiválasztása. A teszteszközök listája (mint pl. ez: uTest’s list of highest rated tools) egy jó kiinduló pont lehet Amikor az eszköz megvan és az is megvan, hogy kik fogják majd létrehozni az automata szkripteket, biztosnak kell lennünk abban, hogy a csapatnak lesz ideje a szkriptek megírására.

Nyilvánvaló, hogy az automata szkriptek nem készülnek el egy éjszaka alatt, de elemzéssel figyelmesen létrehozva néhány automatizált szkriptet minden egyes sprintben, fokozatosan el lehet jutni a kívánt eredményhez.

Amikor az elkészült szkriptek rendszeresen futnak, rácsodálkozhatunk, hogy mennyire segíti néhány csapattag munkáját és hogy mennyivel körültekintőbben tesztelt alkalmazásunk lesz.

Hagyjunk fel a „VAGY” gondolattal, használjuk a manuális és az automata tesztelést is az alkalmazásunk minél magasabb színvonala és minősége érdekében!

Forrás: http://qablog.practitest.com/2015/01/bringing-manual-and-automated-testing-together/
Szerző: Cullyn Thomson

A szerző

Cullyn Thomson
Cullyn Thomson önkéntes szerkesztőként kezdte meg munkáját 2005-ben. Az újság, amit szerkesztett az „USC Today Magazin” volt. 2008-tól 1 évet és 4 hónapot tevékenykedett ügyfél kapcsolattartóként. 2011-től 2 hónapig gyakornok volt a „Leech Tishman Fuscaldo & Lampl, LLC”-nél. Gyakornoki tevékenységei után tanulmányokat folytatott a Denison Egyetemen, ahol 3 évet és 10 hónapot töltött el. Az egyetem után 2 évet (2012- 2014) technikai íróként és marketing munkatársként dolgozott a„Garnt Street Group”-
nál. Cullyn jelenlegProjekt Menedzser a Telluriumnál.
Vissza