Menü Bezárás

Mindannyian véletlenül lettünk tesztelők?

Nemrégiben volt egy előadásom a StartEast-ban. Tervezem, hogy egy későbbi bejegyzésben írok konkrétan az előadás tartalmáról is, de mindenképpen szeretnék megosztani valamit, amit a tesztelők személyiségéről tapasztaltam ott, az előadás során.

A bevezető diák során azt mondtam, hogy az az eset vagyok, aki véletlenül lett tesztelő. Olyan valaki, aki inkább a véletlennek köszönheti, hogy tesztelő lett, semmint egy tudatos, tervezett döntés eredményeképpen. Nem ez volt a bemutatkozó rész legfontosabb mondanivalója, de a hallgatóságom számára világossá vált, hogy mire akarom pontosan kihegyezni az előadást.

Ezután, az előadásom végeztével két különböző ember is odajött és elmondta, hogy ők is véletlenszerű tesztelőknek érzik magukat és hogyan jutottak el a tesztelői mivoltukig anélkül, hogy a tesztelést komolyan vették volna.

Egyáltalán van valaki a világon, aki mindig is tesztelő akart lenni?

Miután a két véletlenszerű tesztelővel beszéltem, elkezdett érdekelni a többiek története is, hogy õk hogyan jutottak el odáig, hogy professzionális tesztelőkké váltak és azt találtam, hogy mindenki másképp botlott a témába.

Vannak, akik az üzleti oldalon kezdték, és tesztelőkké váltak, mert elkezdtek érdeklődni technikai oldal iránt. Vannak olyanok, akik rendszerszervezőként vagy rendszertámogatóként kezdték és tesztelővé váltak, mert a tesztelést sokkal testhezállóbbnak gondolták. Voltak olyanok, aki fejlesztőkből lettek tesztelők, mert egyes projektekben felkérték őket a tesztelésre és egyszerűen csak jobban élvezték, mint a fejlesztést.

Röviden én azt gondolom, hogy nincs a világon olyan ember, aki eredendően tesztelő szeretett volna lenni, de szinte biztos vagyok abban, hogy tesztelőkké viszont egy tudatosan megtervezett döntés alapján lettek.

Mit tehetünk ezzel?

Sokan azért leszünk tesztelők, mert máshonnan elzavartak minket?

Azt gondolom, hogy nem, nem csak ezért. Sokan azért, mert a saját területükön szeretnének sokkal magasabb szintre jutni.

Miért van ez így? Mert folyamatosan fejlődni akarnak a saját munkájukban kiteljesedni naturális okokból és nem tudatos döntések következményeképpen, ami mesterséges és nem a személyes indíttatásukból adódik.

Például azok, akik jogi tanulmányokat folytattak, majd jogi pályán indultak el, mert a szülei így akarták, vagy azok, akik menedzsmentet tanultak, mert nem volt jobb, amit az egyetemek ajánlottak akkoriban, vagy azok, akik számítástechnikai tanulmányokba kezdtek a magas fizetés reményében.

Jók vagyunk abban, amit csinálunk!

Tesztelő szakemberek vagyunk, mert szeretjük a tesztelést és a legtöbben nagyon jól is csináljuk ezt! Nem tudom, hogy hányan vagyunk, akik hosszú ideje kitartottunk a tesztelés mellett. Nem engedhetjük, hogy a többiek által követett „ standard út ”befolyásolja bármilyen módon is a szakmai önbecsülésünket.

A jó tesztelő önmagát képzi önmagától. A saját indíttatásából. Nincs más módja a sikernek. Ez ilyen egyszerű.

Folyamatosan tanulnunk kell és fejlődni, hogyan tesztelhetünk még hatékonyabban. Meg kell tanulnunk a felhasználók és az alkalmazások „fejével” is gondolkodni, és azt, hogyan használjuk a képességeinket a mindennapi munkában. Meg kell tanulnunk az üzlettel is kommunikálni, hogy a számunkra fontos információkat megszerezzük és hogy ezeket az ismereteket át tudjuk adni a tesztelői csapatnak. Még egy csomó egyéb dolgot is meg kell tanulnunk, amelyeket nem tanulhatunk meg soha a könyvekből, vagy az egyetemeken.

A tanulás egy újabb eszköz a tesztelésben. És az, hogy véletlenül lettünk tesztelők, a saját személyiségünkből adódik, egy természetes szelekció eredménye, ami kiválasztja, hogy kiből lehet igazán jó tesztelő szakember. Sikeresebbek vagyunk ebben, mint bármelyik egyéb szakmában.

Tehát, ha legközelebb úgy érzed, hogy elég volt a tesztelésből, az lehet, hogy csak egy rossz döntés eredménye. Érdemes újra és újra átgondolni, hogy miért jutottál el idáig.

A valóság az, hogy világ életedben a tesztelés volt a Te irányod, csak végig kellett járnod az utadat ehhez. Sokat kellett fejleszteni magad, tapasztalni ahhoz, hogy most kivételes tesztelő legyen belőled.

Forrás: http://qablog.practitest.com/2014/05/are-we-all-accidental-testers/
Szerző: Joel Montvelisky

A szerző

Joel Montvelisky
A nevem Joel Montvelisky és 15 éve dolgozom a tesztelésben. A PracticeTest (elfogultság nélkül a legjobb teszt menedzsment eszköz a világon) egyik alapító tagja vagyok. Alapítója és főszerkesztője vagyok a hebrewi tesztelési magazinnak a Think Testingnek. Amikor időm van, szívesen tartok QA tréningeket és konzultációkat a tesztelésről, az automata tesztekről és az agile-ról. Ez ideáig tesztmérnökként és minőségbiztosítási menedzserként dolgoztam számos vállalatnál.
Vissza