Menü Bezárás

Mobil applikációk teljesítmény tesztje egyszerűen

Úgy ahogy a webes programoknál, a mobil alkalmazásoknál is szükséges lehet megmérni a szoftver teljesítményét. Miben különbözik ez a tesztelés a webes alkalmazások teljesítmény tesztelésétől? Milyen eszközzel mérhetjük meg a rendszer teljesítményét?

Hogyan teszteljük a mobil app-ok teljesítményét?

*Nézd meg ezt a kis videót, amely lépésről-lépésre megmutatja hogyan állíts be és futtass egy mobil teljesítmény tesztet. (http://www.youtube.com/watch?v=uZFch4B5Ivc)

A BlazeMeter több olyan egyszerű opciót kínál amellyel szimulálni lehet több ember munkáját különböző mobil eszközökkel.

Most is egy JMeter tesztszkript írásával kezdünk. De mielőtt nekikezdenénk a szkript fejlesztésének szükség lesz bekonfigurálni a mobil eszközünket, amelyet a felvételnél használni fogunk. A JMeter felveszi az összes ténykedésünket a saját proxy-ját használva. Ezért kell nekünk bekonfigurálni az internet beállításainkat egy speciális útra.

A mobil eszköz konfigurálása

Nyissuk meg a JMeter-t és adjunk a WorkBench-hez egy új HHTP Proxy Server komponenst. Ezután a komponens beállításainál állítsuk be mondjuk a 8089-es portot figyelésre. Itt a mobil eszköz konfigurációs beállításainál állítsuk be a proxy-t, ahogy a lenti ábrán is látjuk. A proxy hostname-hez írjuk be a számítógép IP címét, amelyről a JMeter-t futtatjuk. Ezeken a lépéseken menjünk végig:

  • Futtassuk a JMeter-t a számítógépünkön.
  • Adjunk egy HTTP Proxy Server komponenst a JMeter tesztünkhöz. (Jobb gomb a Workbench-en, majd Add -> Non-test Element -> HTTP Proxy Server)
1.ábra
  • A HTTP Proxy Server komponens beállításainál figyeljük a 8089-es portot és nyomjuk meg a Start gombot.
  • Nézzük meg a számítógépünk IP címét.
  • A mobil eszköz hálózati beállításai alatt állítsuk be a számítógépünk IP címét a proxy IP címére és a port számát, amelyet a JMeter-nél beállítottunk.

Androidos eszközöknél:

  1. Menjünk az Option -> Wi-Fi ponthoz, hosszan nyomjuk rá az aktuális hálózati kapcsolatunkra és válasszuk a Modify Network menüpontot a felugró menük közül.
  2. Jelöljük be a Show advanced option elemet.
  3. Állítsuk be a Proxy settings-et Manual-ra
  4. A Proxy hostname-hez írjuk be a számítógépünk IP címét, és a Proxy port-hoz a 8089-et.
  5. Mentsük el a beállításokat.

Figyelem! Az Android csak a HTTP proxy-t támogatja. Ha az alkalmazásod HTTPS kapcsolatot használ, akkor egy kiegészítő applikációt kell használnod, amely elvégzi a HTTPS proxy feladatokat.

Mobil Web applikációk futtatása

Most már megnyithatjuk a webes applikációt, amelyet tesztelni akarunk. Ha például olyan alkalmazást választunk amely a napi híreket jeleníti meg, akkor hajtsunk végre olyan lépéseket, amelyeket az átlag felhasználók is csinálnak (belépés, görgetés, kommentezés, valamilyen linkre kattintás, keresés az információkban, stb).

3.ábra

Végeredményül az applikáció funkcióinak emulálását kapjuk. Azért mert a mobil kapcsolatot a JMeter proxy-n keresztül vittük, a JMeter felvette az alkalmazás összes hálózati kommunikációját. Így az összes művelet rögzítve lett a JMeter Test Plan-ben. Ha befejeztük a munkát a mobil alkalmazással, nyugodtan leállíthatjuk a proxy szervert és visszaállíthatjuk a mobil hálózati beállításokat az eredeti állapotba. A JMeter proxy leállításhoz ismételten nyissuk meg a HTTP Proxy Server opciót és nyomjuk meg a Stop gombot.

4.ábra

A felvétel után végezzük el a végső módosításokat a teljesítmény szkripten és használjuk ki a BlazeMeter képességeit.

5.ábra

Készítsünk és futtassunk teljesítmény tesztet

A BlazeMeter felületén kattintsunk az Add Test linkre. Állítsuk be az általános paramétereket és töltsük fel a szükséges szkript fájlokat.

6.ábra

A BlazeMeter lehetőséget ad a felhasználóknak mobil hálózati forgalom szimulálására. A szimulálás során speciális paramétereket állíthatunk be a különböző teszt konfigurációkban. A teszt konfigurációs oldalon nyissuk ki a Network Emulation csoportot és válasszuk ki a hálózati típust amit emulálni szeretnénk.

7.ábra

Az új teszt létrehozása után már futtathatjuk is azt és a végén kinyerhetjük a teljesítményteszt eredményeit. A tesztfuttatás után megnézhetjük az összes eredményt és összegző riportot is készíthetünk a webes applikációnk stabilitásáról és a szolgáltatás minőségéről. A BlazeMeter grafikus megjelenítést is biztosít számunkra a teljesítményről.

8.ábra

A BlazeMeter nagy terhelést szimulál az alkalmazásainkon, hogy tesztelni tudjuk a program megbízhatóságát, erősségét, vagy különböző nagyságú terhelés esetén analizálhatjuk az alkalmazás teljesítményét. A kapott eredmények eltárolódnak a rendszerben, melyeket később bármikor újra meg lehet tekinteni, fel lehet használni.

Összegzésként, a BlazeMeter nagy terhelést tud emulálni különböző mobil applikációkon anélkül, hogy ténylegesen rendelkeznénk azokkal a mobil eszközökkel. Ez a szolgáltatás sokszor a segítségünkre lehet a költséghatékony munkavégzésben.

Forrás: https://www.blazemeter.com/blog/load-testing-mobile-apps-made-easy
Szerző: BlazeMeter

A szerző

BlazeMeter
Legfőbb szolgáltatásunk, hogy könnyen lehessen jobb és gyorsabb JMeter teljesítményteszteket futttatni.
A BlazeMeter megalapításának az volt a célja, hogy bárki számára elérhetővé tegyük a kifinomult, gyors, könnyű és olcsó teljesítmény és terheléses teszteket. A teljesítmény tesztelés egyszerű is lehet és nem feltétlenül szükségesek hozzá profi szakértők. A BlazeMeter-nél megalkottuk a mindenki számára elérhető lehetőséget, hogy terheléses tesztet tudjon futtatni. Nem lényeges, hogy egy QA csapat vezetője vagy és Continuous Integration módszerrel dolgoztok, vagy csak egyszerűen a saját weboldaladat akarod letesztelni, a BlazeMeter mindkét esetben működni fog.
www.blazemeter.com
Vissza