Menü Bezárás

TMMi szakértővé válni

A világon többféle tesztelői szakképzés és képesítés létezik. Idehaza a felsőoktatásban már helyenként színvonalas tesztelői képzések is találhatóak, de ezt a szakértői réteget még mindig a szakmai tanfolyamok és az IT cégek gyakorlatai képezik ki. A cikkben a jelenlegi képesítésről, valamint az új vizsgarendszerrõl a TMMi-ról tudhatunk meg többet.

Változó idők

Az elmúlt 20 évben rengeteg területen voltam érdekelt a teszt tréning piacon. Az teljesen világos, hogy valami változott az utóbbi évek alatt. Állíthatom ezt akkor is, ha nem végeztem teljes piackutatást a témában. A teszt tréning piacon 90%-ban a formális vizsgamodellekre van igény és az látszik, hogy ez a százalékos arány tovább növekszik. Nehéz eldönteni, hogy ez jó vagy rossz, de mindenesetre ez a valóság az oktatási piacon napjainkban. A gazdasági nehézségek miatt a tanfolyamokra szánt összegek egyre szûkülnek és az látszik hogy a legtöbb vállalkozás csak akkor ruház be, ha ezzel láthatóan emelkedik a tesztelõk értéke.

A vizsgák elõnyei

Természetesen vannak kézenfekvő előnyei egy tréningnek, amennyiben a tanfolyam végén a hallgató sikeres vizsgát tesz és megkapja a bizonyítványát:

  • Vizsgázott tesztelõ szakemberként láthatóvá válik a munkáltatók, ügyfelek és kollégák számára.
  • A vizsgázott tesztelőkkel magasabb szintû minőséget lehet képviselni.
  • Látható a munkáltatók számára, hogy őegy szakértõ tesztelő.

Van még valami; rengeteg kurzust vezettem és rengeteg hallgatóval találkoztam, akik sokkal éberebbek, ha a kurzus vizsgával zárul. Aktívan vesznek részt a megbeszéléseken, a feladatok megoldásánál vagy akár a házi feladatok elvégzésében. Természetesen így több tudás halmozódik fel, ezért a vizsgával végződő tréningekbe való beruházás sokkal eredményesebb.

Egy kurzus nem egyenlő az egyalkalmas vizsgára való felkészüléssel, ami sajnos néha megtörténik. Egy tréning általában nagyon jól használható tesztelési praktikákra is megtanít. Ez sok szempontból is nagyon fontos, beleértve a kommunikációt, információ és erõforrás megosztás menetét is. Segít felismerni a tesztelésben rejlõ lényeget, a professzionális mérnöki tudományt, valamint a karrierlehetõséget.

1.ábra IREB vizsgák száma

ISTQB

Természetesen a legismertebb és egyben piacvezető tesztelési vizsgák az ISTQB vizsgák. (International Software Testing Qualifications Board; www.istqb.org). Több, mint 300.000 ISTQB vizsgázott tesztelő szakember van világszerte, alap vagy mester szinteken. Ez a szám negyedévente 12.000-rel növekszik. A másik ismert tesztelési vizsgarendszer a CAT (Certified Agile Tester; www.agile-tester.org). Egy nagyon lassú kezdet után most hatalmas növekedésben van. Az IREB (www.certified-re.de/en) a követelmények mérnöki területe a következõ példa a növekvõ tendenciában lévõ vizsgarendszerrõl. (1. ábra) Manapság sok tesztelõ választja az IREB-et, hogy javítsa és szélesítse tudását.

Vegas-ban az agilis szoftverfejlesztéshez Certified Srum Master, ISTQB Foundation, Product Owner Certification, Agile Certification, Agile Tester Cerification alapú tananyagok állnak rendelkezésre. Nem csak a szoftvertesztelésben érdekelt cégek keresik ezeket a tréningeket, amelyek vizsgával végződnek, hanem még az agile csoportok is az ilyen tanfolyamokat ajánlják.

TMMi szakértő

A fenti bekezdés új vizsgarendszerekrõl a TMMi (Test Maturity Model integration; www.tmmi.org) alapítványtól származik. A TMMi egy teszt-érettség modell, ami gyorsan világ sztenderddé vált a teszt folyamatok fejlesztésében.

A TMMi modell első kiadása tavaly tavaszra lett kész [E. van Veenendaal and B. Wells (2012), Test Maturity Model integration (TMMi) Guidelines for Test Process Improvement, UTN Publishers (www.utn.nl)] rögtön azt követõen, hogy a piac vizsgázott tesztelő szakértõket akart. A TMMi Foundation a TMMi Professional syllabus-ban [TMMi Foundation (2013), TMMi Professional TMMi model training, www.tmmi.org] került publikálásra, ami a következő üzleti eredményeket kommunikálta azoknak a hallgatóknak, akik részt vettek a TMMi tréningeken és levizsgáztak:

  • A tesztfolyamatok fejlesztésének a fontosságának kifejtése az ügyfél számára
  • Segítség és iránymutatás azoknak a szervezeti egységeknek, amelyek a TMMi alapján fejlesztik a tesztelési folyamataikat
  • Segítség a TMMi modell könnyebb megértésében, ami magában foglalja a kapcsolatot a TMMi és CMMI modellek között is
  • Szakértõi részvétel egy TMMi értékelésen
  • Részvétel a szervezet vagy projekt teszt folyamatainak fejlesztéseiben és a kritikus pontok meghatározásában

A TMMi Professional vizsga minden olyan szakembernek ajánlott, aki a TMMi modellt használja. Ez magában foglalja a teszt folyamat fejlesztõket, teszt konzulenseket, TMMi vezetõ szakértõk, üzleti döntéshozókat, tesztmenedzsereket, valamint az egész tesztelõi csapatot. A TMMi vizsga mindenki számára elengedhetetlen, aki meg akarja érteni a TMMi modell alapjait.

2.ábra Teszt szakértő kritériumok

TMMi szakértõk

A TMMi Professional vizsgával rendelkezõk olyan tudással rendelkeznek, amellyel képesek lesznek akkreditált TMMi vezetõ szakértõkké válni. TMMi szakértõ a TMMi alapvizsgával rendelkezõkbõl válhat. A vezetõ szakértõ TMMi Foundation vizsgával akkreditált, amennyiben elég tudással rendelkezik a TMMi modellrõl (2. ábra). Ez a tudás munkatapasztalatokból vagy TMMi tréningen összeszedhetõ. Ahogy a táblázatból is látszik a TMMi tudás és eszköztár nem az egyetlen dolog, ami a TMMi vezetõ szakértõnek kell, de természetesen egy nagyon fontos dolog.

TMMi Professional vizsga

A vizsgán többválasztásos válaszokkal szembesülnek a hallgatók. A vizsga a tanfolyam része és mindenkinek egyénileg kell levizsgáznia (on-line vagy tantermi vizsga). A tréningen való részvétel nem feltétele a vizsgának. A vizsga 40 kérdésbõl áll és 65% (26 kérdés) kell a sikeres teljesítéshez. A TMMi vizsga bizonyítvány világszerte megszerezhetõ on-line az International Software Quality Institute (iSQI) és a British Computer Society(BSC) által hitelesítve.

Beszállás

A szoftvertesztelési tréningek piaca megváltozott az utóbbi években és a TMMi Foundation ezt felismerte. Egy új vizsgarendszert alakítottak ki, amely mára teljes mértékben elfogadottá vált. Kifejezetten ajánlott minden olyan szakembernek, akik a napi munkájuk során kapcsolatba kerülnek a tesztelési feladatokkal, folyamatokkal.

Forrás: http://www.erikvanveenendaal.nl/publicaties/tmmi/
Szerző: Eric Van Veenendaal

A szerző

Eric Van Veenendaal
Erik Van Veenendaal
(http://www.erikvanveenendaal.nl) nemzetközi vezető tanácsadó és tréner, valamint világszinten elismert a szoftvertesztelés és minőségbiztosításaterületén.Alapítója az Improve Quality Services BV-nek (www.impoveqs.nl) Háromszor nyerte meg az EUROStar legjobb konzultáció díját. 2007-ben az European Testing Excellence Award díjat is megkapta a tesztelésben végzett professzionális munkájáért. Tesztelőként és tanácsadóként dolgozott számtalan területen több,mint 20 éven keresztül. Számos értekezést és könyvet írt, többek között a praktikus kockázatalapú tesztelésről: A PRISMA megközelítés, ISTQB alapok a szoftvertesztelésben. Ő az egyik
kulcsfejlesztője a TMap tesztelési metodológiának, valamint tagja  Követelményspecifikációs Bizottságnak (IREB). Erik óraadóként tanít az eindhoveni egyetemen, elnöke volt a NemzetköziSzoftvertesztelés Minősítő
Bizottságnak (2005-2009), jelenleg pedig aTMMi Foundation tagja.
Kövesd Eriket twitteren:
@ErikVeenendaal
Vissza