Menü Bezárás

19 alkalmazás, a weboldalak mobil eszközös teszteléséhez

Közel lehetetlen feladat minden egyes mobil eszközből egy példányt beszerezni. Ha ezt feltuningoljuk a különböző operációs rendszerek és böngészők verzióival, akkor majdnem biztosan állítom, hogy hazánkban sehol nincs ekkora mobil eszközpark. De mégis milyen lehetőségeink vannak a mobil applikációnk legteljesebb körű tesztelésére?

A weboldalad alkalmas mobil használatra? Ez egy aggasztó kérdés lehet, ha belegondolunk a rengeteg mobilkészülék és böngésző káoszába. Szerencsére vannak jó alkalmazások, amivel meggyőződhetünk arról, hogy az oldalunk mobil kompatibilis.

Itt egy lista az eszközökről, amelyekkel letesztelhetjük a weboldalunkat mobil eszközökön. Vannak köztük egyszerű web-alapú emulátorok, melyekkel ellenőrizhető a weboldal különböző szimulált mobil kijelzőkön. Számos tesztalkalmazás is rendelkezésünkre áll, – néhányba a mobil kijelző emulátor már bele van építve – amivel ellenőrizhető a weboldal mobil-használhatósága. Az alap emulátorok és számos tesztalkalmazás ingyen a rendelkezésünkre áll.

Mobil tesztelés

Gomez. A Gomez az alkalmazások mobilon való működését teszteli. Egy analízist ad 30 féle mobiI eszköz fejlesztőkörnyezeteinek ajánlása alapján. Részletes ajánlást ad, az észlelt hiba vagy probléma megoldására. Ingyenesen elérhető, de regisztrációhoz kötött.

1.ábra

MobiReady. A MobiReady teszteszköz az alkalmazások mobilon való használhatóságát hivatott tesztelni a gyártók ajánlásai alapján. 1-től 5-ös skálán pontozza, hogy mennyire működik jól az alkalmazás a mobileszközökön. Ingyenesen elérhető.

W3C mobileOK Checker. A mobilbarát web alkalmazás ellenőrzésére szolgáló eszköz, ellenőrzi, hogy a web alkalmazás mennyire felhasználóbarát a mobileszközön. Használhatóságot, más készülékekkel való együttműködést vizsgál a WS3 Mobile Web Best Practices (http://www.w3.org/TR/mobileOK-basic10-tests/#BestPractices) alapján. Ingyenes.

CrossBrowserTesting

CrossBrowserTesting lehetővé teszi a web alkalmazások tesztelését 130 különböző böngészőn és 25 különböző operációs rendszeren. Az oldalak funkcionális tesztelését támogató eszköz. Automata screenshot-ok készítésére képes. iPhone, iPad, Android, Blackberry platformokra elérhető. Az ára a tervek szerint $29.95/hó.

2.ábra

BrowserStack

BrowserStack egy webes böngésző tesztelő szolgáltatást ad. Böngészők, fejlesztőeszközök távoli elérését biztosítja, továbbá valós idejű tesztelésre is lehetőséget ad. Elérhető emulátorok: Apple iOS, Android és Opera Mobile. Ára a tervek szerint $19/hó.

Multi-Browser Viewer

Multi-Browser Viewer egy böngésző kompatibilitást ellenőrző alkalmazás. 11 mobil böngészőt és emulátort tartalmaz és 55 önálló böngészőt, valamint 88 képrögzítő böngészőt. Az ára felhasználónként: $139.95.

Perfecto Mobile

Perfecto Mobile egy MobileCloud platform, ami valós mobileszközökhöz és tabletekhez kapcsolódik világszerte, különböző földrajzi lokációkon. Lehetővé teszi, hogy monitorozzuk a folyamatokat minden eszközön, hogy ellenőrizzük a weboldalak, a webes alkalmazások és webes szolgáltatások optimális kompatibilitását. Az ára projektenként $25/óra; tervek szerint $15/órától rendelkezésre áll.

3.ábra

DeviceAnywhere

DeviceAnywhere egy eszköz az azonnali tartalom ellenőrzésre valódi mobileszközökön. Távolról valós mobilokkal, valós időben kommunikál, így pontosan látható, hogyan viselkedik a weboldal különböző mobileszközön. Az azonnali ellenőrzésre használható eszközök ingyenesek, az interaktív tesztelés $100/hó.

Mobile Emulators

GoMoMeter. A Google GoMoMeter megmutatja, hogyan néz ki a weboldalunk smartphone-on és riportot ad testreszabott javaslatokkal, hogyan lehet az üzletet még mobil baráttá tenni. Ingyenes.

iPhone Tester. Ez az iPhone emulator lehetővé teszti, hogy az oldalakat iPhone 3G és 4G valamint iPod Touch eszközökön teszteljük. Ingyenes.

4.ábra

iPad Peek. Ez egy ismert eszköz, amellyel tesztelhető a weboldal kinézete iPad-on vagy iPhone-on. A pontos szimuláció érdekében használjuk a WebKit alapú böngészőt úgymint Apple Safari vagy Google Chrome. Ingyenes.

Screenfly. A Screenfly-al tesztelhető a weboldal kinézete különböző mobil képernyőkön és különböző felbontásokban. Ingyenes.

Mobile Phone Emulator. Ez az emulátor lehetővé teszi, hogy megnézzük, hogyan működik a weboldal az alábbi mobilokon: iPhone, HTC, LG, BlackBerry és Samsung. Ingyenes.

5.ábra

The Responsinator. A Responsinator jelzi, hogy a weboldal hogyan néz ki a legelterjedtebb mobileszközökön, úgymint: iPhone, iPad, Android és Kindle. Ingyenes.

Matt Kersleys Responsive Design Testing. Ez egy másik érzékeny webes tesztelő eszköz. Az oldalakat különböző felbontásban is lehet tesztelni ugyanabban a pillanatban. Ingyenes eszköz.

Browshot. A Browshot egy szolgáltatás, amivel képernyő mentéseket készíthetünk különböző virtuális eszközökön. Megtekinthetjük a weboldalakat mindenféle mobileszközön, úgymint: iPhone, iPad, Android smart phone, Nook Reader és Android tabletek. Az ára 5 képernyő rögzítésenként $1.

6.ábra

Opera Mini Simulator. Az Opera Mini az egyik leggyorsabb és legfejlettebb mobil böngésző. Használjuk ki az előnyeit ennek az ingyenes web alapú emulátornak!

iPhoney. Az iPhoney egy pixel pontos web böngésző emulátort jelent a Safaritól. Leginkább weboldalak iPhone-ra történő fejlesztéseihez használt ingyenes alkalmazás. Egy tökéletes 320×480-as aktív munkaterület iPhone fejlesztésekhez

7-ábra

Szerző: Sig Ueland

A szerző

Sig Ueland
Sig Ueland Madidon-ban él. Több lapba is ír, úgy mint These Times, Third Word Magazine és az Utne Reader. Ő a szerzője és a társalapítója a SpaceHospital-nak. Sig írta a forgatókönyvét a Ten Habits of Highly Effective People-nek, melyet 2013-ra terveznek kiadni. Sig órákat ad a forgatókönyvírásról a UCLA diákszínházban. Diplomáját a Colorado-i egyetemen szerezte.
Kapcsolatba léphetsz vele az alábbi emal címen: sig@practicalecommerce.com
Vissza