Menü Bezárás

A legjobb tesztelővé válás 4 egyszerű lépése

Manapság, hála a YouTube hirdetési szabályzatának, valahányszor videót vagy zenét akarok hallgatni, el kell tűrnöm, valami rettenetes reklámot pl.:„Helló, így tudod az életedet teljesen megváltoztatni 5 lépésben”-t. Borsózik a hátam az ilyenektől, mint „Mágikus titkok, a milliomossá válás felé…”, vagy „Még van 100 hely az előadásomra, tízezer dollárért!”. El kell ismernem, nekem is vannak ilyen jellegű gondolataim. Ebben a pillanatban azon gondolkodom, hogy én is tudnék ilyet a tesztelésben! Az egyetlen bökkenő az, hogy a teszteléssel kapcsolatos tanulmányok már tele vannak ilyenekkel és még egy hozzáadása nem sokat segít a tesztelői közösségen.

Felhagytam a napi gyakorlattal, hogy minden nap beszélgetek Gunával, a junior tesztelő kollégámmal, aki olyan jó tesztelő akar lenni, amilyen csak lehet. Csodálom az energiáját, mivel mára az egyik legaktívabb a közösségben amellett, hogy a projektjében is kulcsszerepe van. Mindig büszkeséggel tölt el, amikor Gunához hasonló tesztelő szakemberekre lelek. A Gunával történt beszélgetések közben azon gondolkodtam, mi lehet a folyamat, amitől valaki a legjobb tesztelővé válhat? Egy héten keresztül vázlatosan összeszedtem a lépéseket, ami listaként pofon egyszerűnek látszott. Párszor úgy látszott, hogy sikerül valami új elemet még hozzáadnom ehhez a listához, de mindig kiderült, hogy végül csak egy már meglévő elemhez jutottam vissza.

Nos, a következő négy egyszerű lépést szedtem össze, a legjobb tesztelővé váláshoz. Ezek nagyon egyszerű koncepciók, de a projekt komplexitásától függően ezek is bonyolultakká válhatnak. Ha minden nap ezen értékek szerint élünk, az sem garantálja, hogy briliáns „szupertesztelőkké” válunk, de azt ígérem, hogy ezek alapján jobb tesztelők leszünk, mint amilyenek tegnap voltunk.

Bővítsd a tudásod!

Az tény, hogy ma van valamilyen szintű tesztelői tapasztalatod, tudásod. Keress egy módszert arra, hogy ezt kiterjeszd! A legtöbb embernek ez rögtön azt jelenti, hogy keressünk egy tréninget, ahol majd megtanítanak, mert a tréningek nagyon hasznosak. Azonban vannak más módszerek is. Például keress egy teszteléssel kapcsolatos könyvet, olvass tesztelő blogokat, vagy magazinokat. Emellett ne feledkezz el a szocializálódásról sem! Az EDS-nél gyakran elmentünk közösen a tesztelőkkel szendvicsezni és közben a fociról, vagy a tegnapi TV műsorról beszélgettünk ebédidőben. Legtöbbször a teszteléssel kapcsolatos tapasztalatainkat is megosztottuk egymással ilyenkor: mit csináltunk, hogyan teszteltünk, milyen a tesztkörnyezet, stb. Ezek az információmorzsák 2 év alatt kézzelfogható eredményeket hoztak és természetesen a csapat nagy részével még a mai napig is tartom a kapcsolatot. Amikor teszteléssel kapcsolatos kérdéssel szembesülök, mindig az eszembe jutnak. Nagyon sok városban találkozhatsz úgynevezett „meetup” –okkal, ahol tesztelőkkel ismerkedhetsz meg és kiterjesztheted a kapcsolatrendszeredet, valamint néhány új és hasznos dolgot is tanulhatsz. Emellett nagyon sok hasznos dolgot találsz a TED-en vagy a YouTube-on is. Tedd fel magadnak a kérdést a munkahelyeden, vagy egy rendezvényen, hogy értelmes, értékes beszélgetést folytattál-e a tesztelésről éppen akkor!

Próbálkozz az újdonságokkal!

Ahelyett, hogy mindig azt hajtogatnád, hogy ezt így szoktuk, keress új ötleteket a megoldáshoz. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól úgy dolgozz, ahogy előtte sohasem, és hogy olyan megoldásokat szállíts, amik kritikusak lehetnek a projektre nézve! Találd meg a módját és próbálj ki új dolgokat úgy, hogy ez ne okozzon problémát a projektben. Még abban az esetben sem, ha véletlenül nem úgy menne, ahogy azt eredetileg gondoltad volna.

Legyél felkészülve arra, hogy ha módosítani kell az eredeti elgondolásokat, akkor át tudd ugrani a felmerülő akadályokat. Az eddigi tapasztalataid, valamint a tesztelő kollégáid tapasztalatai alapján kérdezd meg magadtól, hogy miben más ez a módszer a jelenleg használt módszernél? Miben segíti jobban a munkádat? Hogyan fogod majd elmondani a többieknek, hogy miként működik? Ez vezet el a következő ponthoz…

Figyelj a visszajelzésekre!

Ha újdonságokat használsz, előfordulhatnak váratlan dolgok – amit előre nem vártunk, nem számítottunk rá, éppen ezért váratlanok. Sokszor az elgondolások alapvetően jók szoktak lenni, nem kell mást tenned, csak vissza kell lépni egyet, hogy lásd az egész képet egyben. Így észrevehetsz a folyamatban apróbb hibákat, amit kijavíthatsz. Ne csak a saját megfigyeléseidre támaszkodj, kérdezd meg a munkatársaidat, a csapattagokat is! Remélhetőleg a jelenlegi csapatodban olyan emberekkel dolgozol, akikben megbízol (amennyiben nem így van, tedd fel a kérdést, hogyan tudnád kiépíteni ezt a bizalmat).

Kérj visszajelzést a projektben a többiektől a feladatokkal kapcsolatban. Talán nem tudnak túl sokat a tesztelésről? Ez egy jó alap lehet, hogy röviden elmeséld, miről is szól a tesztelés, mik a feladataid pontosan és hogyan illenek be a feladataid a projektbe. A gyakorlat és az elmélet gyakran különbözik, nem az történik, mint amit előre elgondolunk. Ne félj felírni ezt a tapasztalataid közé, mert lehet, hogy most látod csak meg a régi megoldásban lévő értékeket, amelyeket eddig nem is vettél észre! Lehet, hogy az elgondolásod a következő projektben már működni fog. Nehéz így eredményeket elérni, de rajtad múlik, hogy elég kitartó vagy-e!

Tesztelj, amit csak tudsz!

Ötvözd a filozófiát és a kritikus gondolkodást, amely az alapja a tesztelői mesterségnek. A mindennapi életünkben egy láthatatlan, feltételezésekből épített hajóban ülünk, amelyet sokszor észre sem veszünk. Néha-néha mégis nyisd ki a szemedet a körülötted lévő világra, és mint egy mentális feladat, kérdezd meg magadtól, hogy „Hogyan tudom igazolni azt, hogy jó irányban haladok a sok kétely ellenére?”. Érdemes talán azt is igazolnod, hogy „a Föld forog”, „a rózsák vörösek”, vagy „két különböző ember felismeri az édes ízt ugyanazon étel elfogyasztásakor”.

A szoftver és a tesztelés a feltételezések hajóján épült, ugyanazon feltételezések alapján, mint hogy a „Föld forog”, és mi csak elfogadjuk ezeket a kérdés feltétele nélkül: Milyen közvetlen bizonyítékot láttam valóban rá? Néha azonban mentálisan biztosnak kell lennünk, mert nem minden feltételezés elfogadható. Rengeteg projekt bukott már bele ilyen feltételezésbe! A kritikus gondolkodás elősegíti a feltételezések elfogadását (vagy elutasítását) a sikertelenségek, vakvágányok elkerülése érdekében. Elengedhetetlenül szükséges ez a fajta kritikus felfogás az élet más területein is, mivel a világban olyan sok a téves információ!

Forrás: http://www.testingcircus.com/four-simple-steps-to-becoming-the-best-tester-you-can-be/
Szerző: Mike Talks

A szerző

Mike Talks
Bár eredetileg Mike Talks nem új-zélandi, mégis úgy érzi, hogy Wellington az egyik legizgalmasabb hely a világon, ahol szoftverteszteléssel lehet foglalkozni. Mike elment
a Hobbit film válogatására
is, de azt mondták neki , hogy túl magas, hogy egy hobbit szerepét el tudja vállalni(6’ 2”), pedig még le
is hajolt. Ő a szerzője a Leanpub tesztelői könyvnek, melynek címe „A szoftver aknamező”.
Vissza