Menü Bezárás

Mobil tesztelés, II. rész: Manuális mobil tesztelés

Szilárd meggyőződésem, hogy bármilyen nagyszerű virtuális eszközök és automata tesztek léteznek, mindig kellene néhány mobil tesztet fizikai eszközökön végezni. Azonban egyikünknek sincs meg az erőforrása, hogy szert tegyen minden lehetséges szolgáltató minden lehetséges mobil eszközére. Ezért a mai bejegyzésben arról fogunk értekezni, hogyan állítható össze egy olyan mobil eszköz portfolió, amely teljesíti minimális tesztkritériumainkat és hogyan végezzük el mobil tesztjeinket más fizikai eszközökön. Beszélni fogunk a manuális tesztekről is, melyeket minden mobil tesztelési tervnek tartalmaznia kellene.

Cégekként különböző összeget tudunk fordítani mobil eszközök beszerzésére. A következő példán szeretném bemutatni, hogyan döntenék mobiltelefon vásárlás mellett, ha a megengedett keretem tíz eszközre szólna. Az USA-ban dolgozom, helyi, amerikai szolgáltatókban gondolkodnék. Mindenképp kellene egy AT&T, egy Verizon, egy T-Mobile és egy Sprint készülék. Szeretnék egy olyan készüléket is, amely csak wifi-vel rendelkezik.

Legalább egy-egy iOS-t és Androidot futtató készülék kell, hogy legyen a listán; operációs rendszer verziók tekintetében a legújabb és az ahhoz legközelebbi verziók. Android esetén a Samsung, LG és Motorola készülékek kellenének, mert az Egyesült Államokban ezek a legnépszerűbbek. Végül, egy tablet minden operációs rendszerhez.

A fenti kikötésekkel, az eszközlistám körülbelül ez lenne:

A portfolióban három iOS-t és hat Androidot futtató készülékünk van. Mind a négy szolgáltató feltüntetésre került, és van egy csak wifi-vel rendelkező készülékünk is. Rendelkezésre állnak a legújabb és az eggyel korábbi iOS és Android verziók továbbá különféle képátló méreteink vannak. A lista könnyen módosítható, ha egyes modellek valamilyen okból nem lennének elérhetőek. Például, ha szeretném megvásárolni ezeket a készülékeket és a Sprinttől nem kapnék iPhone X-et, akkor helyette az eredeti terven változtatva könnyen beszerezhetnék iPhone X-et az AT&T-től, iPhone 8 Plust-t pedig a Sprinttől.

A fizikai eszközportfolió előnye, hogy bővíthető az évente ráfordítható összeg ellenében. Minden évben megvehetjük a legújabb operációs rendszert futtató új készülék palettát, miközben megtarthatjuk régebbi verziót futtató eszközeinket, amik ilyen módon a letesztelhető verziók körét bővítik.

Ha megvan a készülék portfolió, gondoskodnunk kell jó mobil tesztek beépítéséről a tesztterveinkbe. A következőkben pár javaslat ezen tesztekre:

  • A natív applikáción felül az alkalmazás tesztelése a mobil böngészőjében.
  • Álló és fektetett nézet tesztelése, ezek közötti váltás oda és vissza.
  • A hálózati mód megváltoztatása wifi használatra, kapcsolat nélküli módra és vissza.
  • Alkalmazáson belüli hivatkozások és közösségi média kapcsolatok tesztelése.
  • A telefon vagy készülék időzítőjét ütemezzük be a tesztelés idejére.
  • Szöveges üzenetek érkezését vagy alacsony töltöttség figyelmeztetést állítsunk be tesztünk idejére.

Hogyan teszteljünk készülékek tucatjaival, ami nem áll rendelkezésre? Itt jönnek a képbe az eszközparkok. Egy eszközpark sok fizikai készüléket jelent egy területen, melyeket interneten keresztül érhetünk el. A számítógépünkön elérhetünk olyan funkciókat, mint a Home (ugrás a kezdőoldalra) vagy a Vissza gombok, tenyerünket balra és jobbra lendíthetjük a képernyőn és kattinthatunk az alkalmazás vezérlőobjektumaira. Sőt azt is megtehetjük, hogy elfordítjuk a kijelzőt és hívást fogadunk. Eszközpark igénybevételével bővíthetjük a tesztelendő készülékek körét. Tesztesetek bővítésére jó ötlet, korábbi operációs rendszerrel rendelkező, illetve a portfolióban eddig nem szereplő készülékekkel bővülni. Fentebb taglalt példánkban ez egy HTC és egy Huawei készüléket jelenthet.

Manuális tesztek eszközparkon keresztüli végrehajtására jó tapasztalatot szereztem a Perfecto-val. Megemlítendő még az AWS, Sauce Labs, és Browserstack.

Most talán azt mondja magában: „Van néhány kiváló eszközünk és szolgáltatónk Egyesült Államokbeli tesztelésre, de a felhasználóim a világ minden tájáról érkeznek. Hogyan lehetne maradásra bíró felhasználói élményt biztosítani mindenkinek?” Ezen a ponton kerül képbe a tömegtesztelés. Elérhetőek specializált tesztelő cégek, amelyeknél dolgozó tesztelők számos különböző országban, olyan eszközökön dolgoznak, amelyek a helyi szolgáltatóra kapcsolódnak rá. Saját időzónájukban, saját nyelvükre állított készüléken tesztelik az alkalmazásunkat. Népszerű, globális tesztelő cégek többek között van a Testlio és a Global App Testing. A uTest is megemlítendő, amely összehozza a független tesztelőket, azokkal a cégekkel, akik meghatározott készülékeken, meghatározott országokban való tesztelési lehetőséget keresnek.

Mobil eszköz portfolióval, mobil tesztelési tervvel, eszközparkkal és tömegtesztelő szolgáltatással a hátunk mögött, képesek leszünk átfogó tesztcsomagot lefuttatni az alkalmazásunkon és világszerte kiváló felhasználói élményt biztosítani. De mindezek a manuális tesztelések sok időbe kerülnek! A cikk következő részében átbeszéljük, hogyan spóroljunk időt és maximalizáljuk automata mobil tesztelési területeink lefedettségét.

Forrás: https://thethinkingtester.blogspot.com/2018/08/mobile-testing-part-ii-manual-mobile.html

A szerző

Kristin Jackovny
A vonzódásomat a szoftvertesztelés irányába nagyjából két évtizednyi zeneoktatás után fedeztem fel. Voltam már minőségbiztosítási tesztelő
mérnök, menedzser, és az elmúlt 8 évben (jelenleg is) minőségbiztosítási tesztelési vezetőként dolgozom a Paylocity-nél. Egy hetenként jelentkező
blogot írok, melynek címe: „Gondolkodj úgy, mint egy tesztelő”
https://thinkingtester.com/, mely kihangsúlyozza a fontosságát
a szoftvertesztelés alapjainak, így segítve a szoftvertesztelőket.
Vissza