Menü Bezárás

Intelligens tesztelés böngésző bővítményekkel

Gondolkozzunk el egy kicsit azon magunktól hány olyan böngésző bővítményt tudnánk felsorolni, amely a szoftvertesztelést segíti? Ha ez a szám kellőképpen alacsony, akkor itt az idő a bővítmények telepítésére. Rengeteg olyan hasznos add-on létezik, ami megkönnyíti egy tesztelő munkáját.

Kapcsolatom a bővítményekkel

A böngésző bővítmények nagyon hasznosak voltak a tesztelési tevékenységem során. Amikor keresgéltem, majd kilyukadtam a http://addons.mozilla.org/ oldalon, nagyon megörültem, hogy rátaláltam. Elsőként csak egy-két bővítményt töltöttem le, majd később folytattam a bővítmények feltárását. Időközben azt vettem észre, hogy eléggé felszereltem hasznos bővítményekkel a böngészőmet, és minden egyes bővítmény más-más területen segítette a webes alkalmazásokon való tesztelésemet. Ahogy teltek a napok egyre többször használtam Google Chrome-ot, mint Mozilla Firefox-ot, és azon gondolkoztam, milyen jó lenne, ha Google Chrome böngészőhöz is lennének ilyen bővítmények, vagy kiegészítők. És igen, voltak ahhoz is a http://chrome.google.com/webstore/ -on. Meglepő pillanat volt számomra, hogy majdnem az összes bővítmény megtalálható volt, mint a Mozilla Firefox-nál, de ennek ellenére sokkal inkább használtam Mozilla Firefox-ot, mivel sokkal, de sokkal erősebb alapokon áll a tesztelés szempontjából. Aztán készítettem egy képzeletbeli térképet a bővítményekről, mind a Mozilla Firefox-hoz, mind a Google Chrome-hoz, és nyilvánosságra hoztam a Mooya Blog-on ingyenes GPL (Licenc) alá. Megtekintheted a http://moolya.com/blog/2011/03/04/addon-mindmap-for-testers-from-moolya/ oldalon, és letöltheted a képeket a számítógépedre, de megkérnélek, hogy a szerzői jogok, és hitelesítési szövegeket hagyd a képeken ha megosztod.

Hol látom a legtöbb tesztelőt elbukni?

Sok tesztelőnek mutattam meg ezeket a bővítményeket, de eddig nagyon kevesen használták következetesen őket, és nem kezdik beleásni magukat, eltekintve attól, amit mondtam nekik. Nem tudom, hogy mi hiányozhat, a szenvedély, az érdek, vagy az idő, vagy csak egyszerűen nem szeretnék használni őket. Egy ideig erőltettem nekik, hogy használják a bővítményeket, de végül megértettem, hogy ez a dolog egyéntől változóan belülről jön, és nem érdemes erőltetni. A tapasztalataimra alapozva tesztem ezt az állítást.

A szoftverek hibái nagyon boldogok lehetnek, és ünnepelhetnek, hogy vannak ilyen tesztelők, akik nem használják ki a bővítmények segítségét. Ott vannak az eszközök előtted, de Te mégsem használod fel őket. Mi lenne, ha nem magunk fabrikálnánk új eszközöket, hanem a meglévő működő dolgokat használnánk?

Félek, hogy elolvasva ezeket a sorokat, nem sokan veszik majd a fáradságot, hogy kipróbálják a bővítményeket.

Nézzük milyen értékeket hordoznak ezek a bővítmények

Sokban járulhatnak hozzá a projekt sikeréhez. Összeszedtem a szerintem legfontosabbakat:

  • Időt takarítanak meg
  • Használhatóak performancia teszteknél
  • Funkcionálisak
  • Használhatóság, és elérhetőség
  • Biztonság
  • Front-end performancia teszteknél
  • Webes alkalmazások kompatibilitási tesztelésénél használható
  • Ötleteket adhatnak a teszteléshez, miközben használod ezeket a bővítményeket.
  • Gyors automatizált ellenőrzés végezhetsz az iMacros-al (Nem a legmegbízhatóbb, de megbízható lehet egyszerű feladatoknál. Például: 10 statikus oldalt kell betölteni, amit könnyedén el lehet érni az iMacros használattal)

Saját bővítmények fejlesztése

Néhány tesztelő kérdéseket tesz fel: Ezt és ezt akarom elérni, van-e hozzá bővítmény? és sokszor a válaszom erre az, hogy Nincs. Ebben az esetben általában elszomorodnak. Megkérdezem tőlük, mihez fognak most kezdeni, mire az a válaszuk, hogy nem fognak bővítményeket használni, elérik ugyanazt más módon, de az több időt fog felemészteni. Erre fel szoktam tenni azt a kérdést, hogy mi lenne, ha fejlesztenétek egyet maguknak, vagy a csapatotoknak, akár az egész tesztelői közösségnek? Eddig az ideig senki nem válaszolta azt, hogy: Igen, majd én kifejlesztem. Láttam tesztelőket tervekkel, ötletekkel, de mai napig senki sem valósítottam meg azokat. Én azonban úgy döntöttem, hogy fejlesztek egy bővítményt ami az alábbiakat fogja adni: Ha adott egy URL, akkor a weboldal forráskódját szedje ki, és emeljen ki belőle minden megjegyzést, valamint mutassa meg egy különálló ablakban, vagy lapon.

Hogy fog ez a tesztelőknek segíteni?

Biztonsági tesztelés szempontjából, nem lehetnek olyan kommentek, amelyek magukban hordoznak bizalmas/érzékeny információkat a weboldalon, amelyeket hackerek felhasználhatnak.

Ez az első szint. De sokkal érdekesebb dolgokat is találhatunk, mint amit alapjában akartam. Először is minden megjegyzést megkaptunk a kódból, legyenek azon HTML/CSS/JS kommentek, kaphatunk kulcsszavakat adatbázishoz, pl: usrname, username, password, passwd, author, e-mail, admin, administrator, login, adminlogin, moderator, accountlogin, és még sok más olyan kulcsszóhoz is hozzájuthatunk, melyek érzékeny információkat hordozhatnak.

A fenti kulcsszavakat újra, és újra generálni fogják az elérhető webes szoftverek.

Hogy kezdjek neki?

Mozilla Firefox böngésző bővítmények fejlesztéséhez jó kiindulási pont lehet:
http://blog.mozilla.org/addons/2009/01/28/how-to-develop-a-firefox-extension/
https://developer.mozilla.org/en/docs/Setting_up_extension_development_environment
https://developer.mozilla.org/en/docs/Building_an_Extension

Google Chrome bővítmények fejlesztéséhez pedig ez lehet segítsék az induláshoz:
https://developer.chrome.com/extensions/getstarted.html
http://developer.chrome.com/extensions/faq.html

Jó bővítményezést!

Forrás: http://www.tuppad.com/blog/

Szerző: Santhosh S Tuppad

A szerző

Santhosh S Tuppad
Santhosh Tuppad hibakeresési versenyeket nyert az elmúlt néhány évben, innen tett szert ismertségre. Egy igazi mohó teszt-blogger, aki havi rendszerességgel szervez találkozókat a tesztelőknek Bangalore-ban és Chennai-ban. A tesztelési tudása aktív és naprakész. Amíg a vele egykorúak legtöbbje a szoftverbiztonság iránt érdeklődik, Santhosh a saját tesztelési szolgáltatásait fejlesztette. Santhosh a barátnője unszolására kezdett a szoftvertesztelésbe.
Vissza