Menü Bezárás

Tanulni szeretnél?

A keresletből adódóan eléggé korlátozott a hazai teszteléssel foglalkozó tanfolyamok, oktatások száma. De mit csináljunk, ha mégis tovább szeretnénk képezni magunkat a szoftvertesztelés területén? Az itthoni helyzetet próbálja bemutatni ez a cikk.

A jelenlegi certifikátok nem mérik az egyén képességeit, szakmai tudását, és nem garantálják a szakmai kompetenciát, valamint a professzionalizmust a tesztelésben. Az okmány csak annyit mond nekünk, hogy a tulajdonosa végigjárta, meghallgatta a tanfolyamot és megértette a tananyagot. De arról nem mond semmit, hogy alkalmazni hogyan tudja a megtanultakat.

Nekem is van németből alapfokúm…

Én azon a véleményen vagyok, hogy a szakmai tapasztalat többet ér, mint bármilyen papír. Nekem is van német nyelvből alapfokúm, de egyetlen egy német szót sem tudok kinyögni. A nyelvvizsga papíromat rosszul állították ki, és angol helyett németet írtak bele. Komolyan. Ha bárkinek bemutatom az okmányt, azzal csak a papír kiállítóját járatom le, de a tapasztalatomat, nyelvtudásomat nem tudom bizonyítani vele.

Egy önéletrajzban is nagyon szépen mutat az ISTQB vizsga, de ettől még nem kap senki sem állást. Ha nincs szakmai tapasztalata az embernek, akkor előnyösebb színben tüntetheti fel a vizsga a személyt, jobban felfigyelnek rá és behívják az illetőt interjúzni, de az interjún teljesíteni kell.
Vannak olyan cégek, akik megkövetelik, hogy a náluk dolgozó emberek letegyék az ISTQB vizsgát, illetve csak olyan embereket vesznek fel, akik ilyen certifikáttal rendelkeznek. Lehet szempont az emberek képzése, és ezért elküldhetjük őket a tanfolyamra. Ezzel egy szintre hozhatjuk az emberek bizonyos tudását, például egy szakmai nyelvet fognak beszélni.

Most akkor legyen papír, vagy ne legyen?

Nálam mindig is a szakmai tudás számított. Egy papír megszerzéséhez sokszor nem kell olyan nagy teljesítmény. Ez viszont egy állásinterjún kapásból kitűnik. Nem mindegy, hogy papírunk van róla, vagy mindent tudunk a teszteszközökről, módszertanokról, tesztelési folyamatokról stb… (Természetesen a kettő nem zárja ki egymást.)

Egy ismerősöm csak azért akart elmenni 30 éves fejjel főiskolai diplomát csinálni, mert az mégis jobban mutat az önéletrajzában.

    – Hány éve dolgozol informatikusként? – kérdem tőle.
    – Tíz.
    – Akkor meg miért gondolod, hogy egy noname diploma többet fog számítani, mint a tapasztalatod?


Ha kapok egy önéletrajzot, az első dolgom, hogy megnézem, az illető milyen beosztásban dolgozott az utóbbi 1-2 évben. Nem elég fejlesztőnek, tervezőnek lenni, ha szenior tesztelői pozíciót kívánunk megpályázni. Ilyeneket írnak, hogy „több mint 20 éves szakmai tapasztalatom meggyőző lehet….”. Hát nem meggyőző, mivel az 20 éve fejlesztőként lett ledolgozva.

Milyen lehetőségem van, ha valamilyen certifikátot szeretnék szerezni, vagy csak a szoftvertesztelésről akarok tanulni?

Felsőoktatás

Tudomásom szerint 3 helyen lehet szoftvertesztelésről tantárgyakat hallgatni. Lehetséges, hogy a többi egyetemen, főiskolán is foglalkoznak a témával, de erről sem információm nincs és találni sem találtam a weben.

BME

A Műszaki Egyetemen két tanszéken is foglalkoznak a teszteléssel. Az egyik az Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék, ahol több tárgy tematikájában is megtaláljuk a tesztelést. A másik az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék.

SZTE

Az egyetemen az Informatikai Tanszékcsoporton belül a Szoftverfejlesztés Tanszéken lehet tesztelésről tárgyakat hallgatni.

ELTE

Az egyetem Informatikai Karán több tárgy is foglalkozik a szoftverteszteléssel és a szoftver minőséggel.

Középiskolai vagy OKJ-s képzések keretében nem lehet találni komolyabb szoftvertesztelési oktatást. Az egyetemeken pedig annyira általános szinten oktatják az anyagot, hogy gyakorlati tudást szinte képtelenség szerezni. Természetesen szükség van a szemléletet kialakító tárgyakra, de véleményem szerint (amely egy általános piaci vélemény) nagy szükség lenne mély gyakorlati ismeretek oktatására is. Olyanokra gondolok, mint egy konkrét tesztmenedzsment eszköz vagy hibakezelő eszköz elsajátítása, vagy az automatizáló szoftverek közül 1-2 eszköz oktatása. Mély és használható tudást kellene átadni. Ugyanis egy-egy eszköz alapos ismerete után egy másik eszköz elsajátítása már sokkal egyszerűbben történik.

Tanfolyamok

Tanfolyamok tekintetében már kicsivel jobb a helyzet. Több cég is oktat szoftvertesztelés vagy szoftverminőség témában. Ha rákeresünk a weben, kétféle tanfolyamot találhatunk. Az egyik típus valamilyen eszközt oktat, a másik típus pedig általános szoftvertesztelési módszereket.

A tanfolyami oktatással személy szerint csak annyi problémám van, hogy rövid ideig tart, és ha azonnal nem kezdjük el a gyakorlatban használni a megszerzett tudást, akkor el is felejtjük hamarosan. 

A másik probléma, hogy nagyon drágák ezek a tanfolyamok, vizsgák. Engem személy szerint bosszant, hogy kifejezetten csak cégek tudják megfizetni a 100-300 eFt körüli árakat. A szakképzésikeret-felhasználás módosítása miatt most már sokkal kevesebb olyan elkölthető pénz van, melyet ezek a cégek kifizetnek. Így kevesebb tesztelő fog ezekre a tanfolyamokra menni, mert saját zsebből csak kevesen finanszírozzák meg az oktatást. Lehet ez fogja meghozni a várva várt áresést?
Képtelen vagyok azt elhinni, hogy 20-30 eFt-os tanfolyamokat nem lehet szervezni.
Ez a drágaság nem csak a tanfolyamokra, hanem a konferenciákra is igaz. Miért kell 100 eFt-os belépő díjakat kérni a résztvevőktől? Nem egy IT-s konferencián voltam, ahova vagy ingyen, vagy potom pénzért tudtam bejutni.

Milyen nemzetközi certifikátokat lehet szerezni?

Magyarország egyértelműen ISTQB-nagyhatalom. Idehaza nincs más alternatíva a nemzetközileg elismert tesztelői kvalifikáció megszerzésére. Egyetemeken, főiskolákon nincsenek ilyen szakok, tehát diplomát nem lehet belőle szerezni, az egyéb tesztelői tanfolyamokon pedig saját oklevelet adnak ki.

A nemzetközi porondon más egy kicsit a helyzet. Van pár minősítés, amit meg lehet szerezni. Például:

 •     Certified Associate in Software Testing (CAST)
 •     Certified Manager in Software Testing (CMST)
 •     Certified Software Test Professional (CSTP)
 •     CSTP (TM)
 •     ISTQB
 •     ISEB
 •     TMPF TMap Next Foundation
 •     TMPA TMap Next Advanced

Pár nagyobb minősítőnél lehet megtanulni a tananyagot és letenni a vizsgát:

 •     Examination Institute for Information Science
 •     Information Systems Examinations Board
 •     International Institute for Software Testing
 •     International Software Testing Quality Board
 •     International Software Testing Qualification Board
 •     QAI Global Institute

A tananyagokat akár on-line letölthetjük, akár “off-line” meghallgathatjuk a tanfolyamokon. Természetesen az off-line forma anyagilag jóval többe kerül. Ezeknek a képesítéseknek a megszerzése eléggé egyformán történik. Néhány pontban van eltérés. Általában valamilyen előfeltételhez kötik a megszerzését. Ezek az előfeltételek leginkább a diplomára és a szakmai évekre vonatkoznak. A vizsgák több részből állnak, melyekből 70-90%-ot kell sikeresen teljesíteni a képesítés megszerzéséhez.

A certifikátok közül például a Certified Associate in Software Testing (CAST) leírása így néz ki:

A CAST megszerzése azt jelenti, hogy a tulajdonosa professzionálisan ismeri a tesztelés alapelveit és a szoftvertesztelés gyakorlatát.
A felkészülés és a vizsga ára kb. 20-30 eFt között van.Előfeltétele a következő:

 •     3 vagy 4 éves képzési formában felsőfokú diploma
 •     2 éves képzési formában felsőfokú diploma és 1 év IT szakmai tapasztalat
 •     3 év IT szakmai tapasztalat

A papíralapú vizsga 2 részből áll. Mindkét rész egy 50 kérdéses tesztlapos vizsga, amelyek kitöltésére 45 perc áll rendelkezésre. A részek között 10 perces szünetet engednek. A teljes 100 kérdés 75%-át kell sikeresen megválaszolni a certifikát megszerzéséhez.

Szerző: Pongrácz János

A szerző

Pongrácz János
1999–ben szereztem diplomát, 2003-ig programozóként dolgoz- tam a BME Informatikai Központjában. Később az Avon Cosmetics Hungary tesztelési csapatában végeztem funkcio- nális és integrációs teszteket. 2006-tól tesztvezető- ként, tesztkoordinátorként dolgozom számos nagyvállalati projekten. Főbb feladataim elsősorban az eszközkiválasztás, módszertan kidolgozás és tesztcsapat kialakítása. A Passed Informatikai Kft-ben szakmai tanácsadóként, szoftvertesztelési vezetőként segítem az Ügyfeleinknél dolgozó munkatársainkat.
Vissza