Menü Bezárás

Tippek a sikeres kulcsszó-alapú automatizált teszteléshez

Mint szoftvertesztelőnek, több tucat teszt automatizálási eszköz és módszer áll rendelkezésedre, hogy a szoftvereidet amennyire csak lehetséges hibamentessé tedd. Az elmúlt évtizedben, a tesztelés a fejlesztéstől teljesen különálló szolgáltatási területté vált. Míg a legtöbb szakértő tesztautomatizáló műszaki ember, a nem műszaki emberek is elkezdtek helyet foglalni a tesztelés futtatási területein. Ezen túl az automatizált tesztelés lehetővé tette a laikusok számára, hogy szerepet kaphassanak a tesztelési folyamat egyes részeiben.

A teszt tervezés és kivitelezés különválasztása

Kulcsszó alapú tesztelés szépen kettéágaztatja a tesztelési folyamatot két szakaszra: teszt fejlesztésre és teszt végrehajtásra. A kulcsszó alapú tesztelés, vagy a cselekvési szó alapú tesztelés legjobb tulajdonságait kihasználva lehetőségünk nyílik arra, hogy a végrehajtási szakaszban a legtöbb teszteset automatikusan fusson.

Az egyik legnagyobb előnye az ilyen típusú tesztelésnek, hogy lehetővé teszi, hogy a szoftvertesztelési folyamat kezdetétől létrehozzunk és futtassunk automatizált teszteket. A kulcsszó alapú tesztelés nagyon hasznos, főleg amikor a fejlesztés korai szakaszában kell a hibákat azonosítani, megtalálni. Különösen az agilis módszereket alkalmazó projekteknél az efféle megközelítés rendkívül pozitív eredményeket tud szülni. Azonban a kulcsszó alapú tesztelés nem működik minden tesztelési projektnél.

Ízleld meg a kulcsszó alapú automatizált tesztelés sikerét

Vannak bizonyos feltételek amiknek meg kell felelniük a kulcsszó alapú teszteléshez, hogy azt hatékonyan tudjuk használni.

Az első és legfontosabb, hogy a tesztelési folyamatodnak két jól elkülönülő részre kell bomlania, a tesztek fejlesztési szakaszára, és a tesztautomatizálásra. A teszteseteket tesztelési szakemberek fogják elkészíttetni, míg az automatizálást technikailag képzett emberek csinálják. Továbbá minden tesztesetnek egyértelműnek kell lennie, jól meghatározható céllal. Csak akkor fog a kulcsszó alapú tesztelés sikerrel járni, ha ezek a feltételek teljesülnek.

Tesztelési módszertan eldöntése

Ha a kulcsszó alapú tesztelés mellett döntünk, ideje átgondolni a tesztelés módszertant. Olyan tesztautomatizálási stratégiát kell kialakítani, amely hatékonyan segít minimalizálni az erőfeszítéseket és maximalizálni az eredményességet. Válasszuk ki a megfelelő eszközt az automatizáláshoz – olyan tesztelési eszközre lesz szükségünk, ami elegendő funkciót kínál kifejezetten a kulcsszó alapú teszteléshez. Keressünk olyan automata eszközt, amellyel gyorsan és hatékonyan tudnak a tesztelők kulcsszó alapú teszteket létrehozni. Minél egyszerűbb az automatizáló eszköz, annál könnyebb lesz használniuk azt a tesztelőknek. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a könnyű használat és a funkcionalitás között.

Azonkívül, hogy megteremtjük a megfelelő feltételeket a kulcsszó alapú teszteléshez, és megtaláljuk a megfelelő eszközöket, még fontos néhány kulcsfontosságú tényezőre rávilágítanunk:

  1. Amíg a tesztelés automatizálásának technológiáját építjük és alakítgatjuk – ami központi része a tesztelési folyamatnak – gondoskodnunk kell a teszttervezés hatékonyságáról. Az automatizálás segít felgyorsítani a folyamatot, de a tesztelés hatékonysága a tesztesetek létrehozásán alapszik.
  2. Dolgozzunk ki egy átfogó tervet. Ne csak a tesztelési projekt célját körvonalazzuk, hanem jegyezzük le a feltételezések és kockázati tényezőket is. A tervben szereplő összes információnál legyünk figyelemmel a tesztelési módszertanra, a különböző teszteszközökre és szabályokra.
  3. A megfelelő csapat összeállítása is létfontosságú a kulcsszó-alapú tesztelés folyamatának sikeréhez. A tesztelési folyamathoz tesztmenedzsment csapatra, vagy tesztmenedzserre lesz szükség, aki tisztában van minden tesztelési szemponttal, és útmutatást nyújt a csapattagoknak. A teszttervezők és tesztfejlesztők felelősséggel hozzák létre a teszteket. A műszakilag jártas fejlesztőknek ügyelniük kell az automatizálási folyamat létrehozására.
  4. Kezeljük a tesztelési folyamatot úgy, hogy bevonjuk az összes érintettet. Attól függően, hogy milyen szoftvert tesztelünk, találjuk ki rá mi a legjobb gyakorlatokat, és tartsuk is be azokat. Ne hagyjuk, hogy az automatizálási eszköz irányítsa a tesztelési folyamatunkat – válasszunk egy olyan eszközt, mely testre szabható és képes támogatni a tesztelési módszertant.
  5. Miután elkezdtük a tesztelési folyamatot fontos, hogy folyamatosan értékeljük azt. Csináljunk egy gyors automatizált tesztet, hogy lássuk működik-e. Emellett ki kell találnunk, hogy milyen menetrend alapján építjük fel a tesztjeinket. Abban az esetben, ha bármilyen probléma merülne fel, gyorsan keressünk rá megoldást.

Ezeknek a pontoknak a szem előtt tartása biztosítja, hogy a tesztelési folyamat megfeleljen a céljainak. A kulcsszó alapú tesztelés segíthet felgyorsítani a tesztelési folyamatot, és segíthet a hibákat még a fejlesztés korai szakaszában azonosítani és eltávolítani – feltételezve, hogy módszeresen és aprólékosan dolgozunk vele.

Forrás: http://intersog.com/blog/tips-for-successful-keyword-driven-automated-testing/

Szerző: Prashant Chambakara

A szerző

Prashant Chambakara
Prashant Chambakara a tesztautomatizálási technológia megszállottja, aki a TestingWhiz-nél dolgozik. Ő a felelős a TestingWhiz online marketing stratégiájáért és annak végrehajtásáért. Rajta tartja a szemét a tesztelési automatizálási gyakorlatokon, és szereti megosztani az automatizálásban és a szoftvertesztelésben szerzett tapasztalatait. Technikai gondolatait és tevékenységét a Twitteren követheted: @PChambakara.
Vissza